Temna čokolada in miti o njej

Temna čokolada in miti o njej

V enem izmed prejšnjih člankov sem vam predstavila 9 neprecenljivih koristi, ki jih ima temna čokolada – hrana bogov. Med drugim preprečuje nastanek srčno žilnih bolezni, ublaži blage simptome depresije, izboljšuje videz kože in nasploh deluje odlično na telo in počutje.

Še vseeno pa kroži med ljudmi toliko mitov o tej božanski sladici, da ji delajo pravo škodo. Namreč, temna čokolada, v kolikor ta ne vsebuje sladkorja, bi lahko bila predpisana kot “zdravilo” brez recepta 🙂 No, šalo na stran, v tem članku bomo razbijali mite o temni čokoladi.

  • Temna čokolada povzroča karies – drži ali ne drži?

Zdravje zob in obzobnega tkiva je eden izmed ključnih faktorjev pri ohranjanju našega zdravja, saj je splošno znano, da je vsak zob povezan z enim izmed notranjih organov telesa, tako npr. slabo stanje zob lahko tudi znatno pripomore k nastanku bolezni srca in ožilja.

Vendar pa nikakor NE drži, da ta vrsta čokolade povzroča karies! Karies je posledica ne le dednosti in delovanja želodčne kisline, pač pa tudi številnih ustnih bakterij – streptokokov, ki s svojimi kislimi izločki v oblogah zob raztapljajo trdna tkiva zoba. Da ne govorimo o sladkorju… Ker pa ta vrsta čokolade sladkorja ne vsebuje (vsaj ta ne, ki ima vsaj 80-90% kakava), zgornji mit o čokoladi zagotovo ne drži.

Cvetlični nakit - Unikatnica

Cvetlični nakit iz pravih rož – čudovit, unikaten modni oddatek za ženske ob bližajočih se praznikih, kot so Valentinovo, Materinski dan, rojstni dnevi ter drugi pomembni dogodki. Najdete ga v e-trgovini Unikatnica.com.

  • Temna čokolada povzroča nastanek aken – drži ali ne drži?

Tudi ta mit lahko ovržemo, saj temne čokolade niti približno niso glavni krivec za nastanek aken. Lahko pa akne povzročata bela oz. mlečna čokolada, ki vsebujeta visoke stopnje sladkorja. Akne nastanejo, znova, tudi po zaslugi dednosti ter predvsem hrane, ki jo uživamo – mleko oz. mlečni izdelki ter visoke vsebnosti sladkorja naj bi jih povzročale, nekaj zaslug za nastanek aken pa gre pripisati tudi mikrobom, nečistoči za nohti prstov, ki se dotikajo kože ter hormonom, zaradi katerih tudi lahko izbruhnejo.

  • Temne čokolade ljudje z diabetesom ne smejo uživati – drži ali ne drži?

Sam diabetes nima nikakršne zveze s temno čokolado, saj gre za bolezensko stanje, pri kateri moramo biti pozorni na uživanje hrane, ki je bogata s sladkorjem. Ker pa  prava, kvalitetna temna čokolada sladkorja ne vsebuje, tudi nima nobenega vpliva na diabetes tipa I oz. II. Paziti je potrebno le, da čokolada vsebuje visoko vsebnost kakava.

  • Zaradi uživanja temne čokolade se boset zredili – drži ali ne drži?

Tudi ta trditev ne drži. Temna čokolada je, prav nasprotno s splošnim prepričanjem, bogata z antioksidanti, ki naše telo ščitijo pred vplivi, ki jih imajo okolje ter hrana, nasičeni z oksidanti, na naše telo. Tako ta vrsta čokolade celo pomaga izločati strupe iz telesa in pozitivno vpliva na telo na celični ravni, seveda, v kolikor je zaužita v zmernih količinah.

Tako, nekaj mitov o temni čokoladi smo v tem prispevku ovrgli, če pa tudi sami veste za kakšnega, nam ga pošljite na info@zdrava-prehrana.info in dodali ga bomo v članek.

Vir slike v prispevku / Photo source: http://www.igrooveradio.com/wp-content/uploads/2013/01/dark-chocolate_1.jpg

  • Oglejte si še:
  • Vam je bil članek Temna čokolada in miti o njej všeč? Delite ga s svojimi prijatelji na Twitterju in Facebooku ter jih povabite, da obiščejo tudi spletno stran www.zdrava-prehrana.info. Hvaležni vam bodo 🙂
  • Imate dejavnost, v okviru katere organizirate tečaje, delavnice, morda celo ponujate izdelke ali storitve, ki so namenjeni bolj zdravemu načinu življenja, prehranjevanja, nege duha, uma ter telesa? Bi jih radi predstavili obiskovalcem strani Zdrava prehrana, ki ima mesečno že preko 10.000 unikatnih obiskovalcev? Ali pa prispevali kakšen recept? Pišite nam nainfo@zdrava-prehrana.info in dogovorili se bomo za sodelovanje.

Deli s prijatelji/Share

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana