Pirine palačinke z bezgom in jagodno marmelado

Palačinke z bezgom

Tokratnji recept sodi med t.i. sezonske recepte, saj smo pri pripravi pirinih palačink z bezgom in jagodno marmelado uporabili po večini sezonske sestavine – sladke, dišeče cvetove bezga in okusno, doma narejeno jagodno marmelado, ki se čudovito poda ne le na pirine palačinke, pač pa tudi na rezino rženega ali pirinega kruha.

Cvetovi bezga, ki jih je ravno v teh dneh v izobilju na cvetočih bezgovih vejicah, pa so tudi sicer odlična popestritev številnih jedi, saj lahko iz njih pripravite tudi okusne, sladko slane mesne omake ali pa z bezgom popestrite okus belemu mesu. No, tokrat smo se raje kot za meso, odločili za pirine palačinke z bezgom oz. bezgovimi cvetovi ter domačo jagodno marmelado, k palačinkam pa lahko postrežete tudi okusno zelenjavno juho.

 • Pirine palačinke z bezgom in jagodno marmelado – recept

Pirine palačinke z bezgom in jagodno marmelado

Cvetovi bezga

Pripravite si naslednje sestavine:

 • 20 srednje velikih bezgovih cvetov
 • 3 lončke pirine moke
 • 2 dcl riževega, pirinega ali ovsenega mleka
 • 5 dcl vode
 • sol po okusu
 • kokosovo maslo, repično oljeali kakavovo maslo za peko palačink
 • 1-2jajci

Postopek priprave pirinih palačink z bezgom in jagodno marmelado:

1. Cvetove bezga nadrobite v cedilo in jih sperite pod tekočo vodo. Odstranite zelene vejice, ki pri tem ostanejo brez cvetov.

Pirine palačinke z bezgom in jagodno marmelado

Pirine palačinke z bezgom in jagodno marmelado

2. V višji plastični posodi ubijte 2 jajci, dodajte sol, pirino moko, riževo mleko in vodo in s stepalnikom zamešajte voljno in gladko testo. V testo dodajte še oprane bezgove cvetove in jih dobro premešajte.

3. Zmes za pirine palačinke z jagodno marmelado bo po tem, ko boste primešali bezeg, postala gosta in grudasta, tudi barva in vonj testa za pirine palačinke bosta značilno roza-zelene barve.

4. V ponvi za peko palačink segrejte repično olje ali kokosovo maslo (oz. kakavovo maslo) ter z večjo zajemalko zajemite testo za pirine palačinke. Vlijte ga na segreto maslo in ga pecite na eni strani cca 4-5 minut (palačinke bodo bolj debele kot ponavadi) ter nato še na drugi strani cca 3-4 minute.

Pirine palačinke z bezgom in jagodno marmelado

Pirine palačinke z bezgom in jagodno marmelado

5. Pirine palačinke z bezgom polagajte na segret krožnik, ki ste ga predhodno obložili s papirnatimi servieti, da popijejo morebitno odvečno maščobo.

Palačinke servirajte z dišečo domačo jagodno marmelado ter vejicami cvetočega bezga. Verjemite, da se takih bezgovih palačink iz pire ne bodo branili niti tisti, ki sicer palačink ne jedo 🙂 Dober tek

 • Oglejte si še:
Cvetlični nakit - ogrlica iz zdravju prijazne smole in pravih cvetov gozdne spominčice

Cvetlični nakit (ogrlica) – Iščete unikatno, uporabno darilo za ženske? Obiščite e-trgovino Unikatnica.com, v kateri najdete tudi ročno izdelan Cvetlični nakit – ogrlice, zapestnice, uhane in prstane za ženske.

 • Vam je bil prispevek Pirine palačinke z bezgom in jagodno marmelado všeč? Podelite ga še s svojimi prijatelji. Imate tudi sami kakšen okusen in zdravju prijazen recept za pripravo dobre jedi, ki ga želite podeliti z bralci te spletne strani? Ali pa imate kakšno vprašanje oz. komentar? Vašega sporočila bomo veseli na info@zdrava-prehrana.info. Recept bomo z veseljem objavili na spletni strani Zdrava prehrana in na Facebook strani ter vas podpisali kot avtorja članka.
 • Imate storitve ter izdelke ali pa ponujate izobraževanja, ki so namenjeni skrbi za telo ter bolj zdravemu načinu prehranjevanja in bivanja ter bi radi na spletni strani Zdrava prehrana, ki ima že preko 10.000 unikatnih obiskovalcev mesečno, objavili vabilo za kakšen tečaj, delavnico ali izobraževanje s področja bolj zdravega načina življenja? Pišite nam na info@zdrava-prehrana.info in dogovorili se bomo za sodelovanje.

Deli s prijatelji/Share

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana