Bezgov sirup – recept za pripravo osvežilne aromatične in brezalkoholne pijače

Meta bezgov sirup receptBezgov sirup recept – Brezalkoholne pijače – Kuharski recepti

Ta prispevek, v katerem najdete recept za bezgov sirup, je namenjen vsem vam, ki iščete domač in preverjen recept z navodili za pripravo odlične, zdravju prijazne in osvežilne aromatične in brezalkoholne pijače, s katero lahko postrežete tudi otrokom. Bezgov sirup vam lahko služi tudi kot odličen dodatek k nekaterim jedem.

Vsi, ki radi zahajate v naravo, med sprehodi zagotovo ravno v tem času srečujete bezgova drevesa, ki v tem času v vsej polnosti cvetijo in dehtijo daleč naokoli. Če tega niste storili že poprej, je sedaj pravi čas za to, da naberete bezgove cvetove. Če boste med prebiranjem tega članka z naslovom Bezgov sirup – recept ugotovili, da ste že zamudili cvetenje bezga, se podajte v višje lege, saj tam bezeg cveti od 1 do 2 tednov kasneje.

Za vse tiste, ki bi radi izvedeli, kaj vse lahko pripravite iz cvetov, listov in poganjkov bezga, pa smo pripravili še en prispevek z naslovom Bezeg – bezgov sok – vabljeni k branju. V nadaljevanju pa sledi recept za pripravo betgovega sirupa.

Cvetlični nakit - ogrlica iz zdravju prijazne smole in pravih cvetov gozdne spominčice

Cvetlični nakit (ogrlica) – Iščete unikatno, uporabno darilo za ženske? Obiščite e-trgovino Unikatnica.com, v kateri najdete tudi ročno izdelan Cvetlični nakit – ogrlice, zapestnice, uhane in prstane za ženske.

Recept za bezgov sirup, ki smo ga pripravili posebej za vas ravno v tem mesecu, ko vse naokoli dišijo bezgovi cvetovi, vam bo s preprostimi navodili pomagal, da si boste pripravili osnovo za pripravo osvežilne, brezalkoholne aromatične pijače, ki jo bodo z užitkompili tudi otroci. Priprava bezgovega sirupa je hitra in enostavna, seveda pa je maceracija tega sirupa dolgotrajnejša.

Za pripravo 1 litra sirupa iz bezga, ki ga boste lahko uporabili tudi za pripravo marsikatere alkoholne ter brezalkoholne pijače, boste potrebovali naslednje:

 • 18 cvetov bezga
 • 1 liter prekuhane vode (zavrete jo lahko skupaj s sladkorjem)
 • 1 kg rjavega neprečiščenega sladkorja (uporabite lahko tudi agavin sirup ali med)
 • 1 limono – potrebovali boste sok ene limone, ki jo lahko nadomestite tudi z 1,5 citronko (vendar pa je citronka znana po tem, da deluje agresivno na želodčno sluznico, zato v tem članku z naslovom Bezgov sirup recept raje priporočamo uporabo limoninega soka)
 • Navodila za pripravo bezgovega sirupa:

Bezgov sirup receptVodo najprej prekuhajte in jo pustite, da se ohladi. Nato v vodo položite oprane bezgove cvetove in pokrite pustite namočene 24 ur – pustite jih lahko stati tudi na soncu. Drugi dan vse skupaj dobro precedite skozi gazo. V precejeni sok vsujte sladkor ter limonin sok ter mešajte, dokler se slakor in citronke popolnoma ne raztopijo. Ko je zmes popolnoma raztopljena, sirup postavite za približno 3 dni na sonce, ko se znoči, pa ga postavite na toplo. Sladkor se mora povsem stopiti, k čemur pripomorete tudi z mešanjem. Nato sirup vlijte v čiste steklenice in jih dobro zaprite.

Serviranje bezgovega sirupa po navodilih tega članka Bezgov sirup recept:

Bezgov sirup lahko ponudite kot dodatek k nekaterim jedem, uporabite ga lahko tudi kot solatni preliv – številni recepti za pripravo le-tega ter tudi številni drugi, vas bodo že v kratkem čakali v rubriki Kuharski recepti. Če želite pripraviti osvežilne aromatične brezalkoholne pijače ter tiste, z malce alkohola, ga redčite z:

 • navadno vodo
 • mineralno vodo
 • suho penino (k 1 dcl penine dodajte 1-2 čajni žlički bezgovega sirupa)

Še namig oz. nasvet naših babic: Bezgove cvetove trgajte oz. nabirajte ob polni luni, in sicer ob suhem in sončnem vremenu. Če boste pripravljali bezgov sok, v kozarec z vodo in bezgovim sirupom za bolj svež okus dodajte lističe mete.

Želim vam, da boste letos, če tega še nikoli niste počeli, pripravili zares okusen bezgov sirup, ki ga boste lahko uporabili različne namene. Sporočite, kako vam bo uspelo na info@zdrava-prehrana.info 🙂

 • Oglejte si še:
 • Vam je bil članek z receptom za Bezgov sirup všeč? Podelite ta recept s prijatelji na Twitter-ju ali Facebook-u. Imate tudi vi kakšen okusen in zdravju prijazen recept za pripravo sladice ali kakšne druge dobre jedi, ki si ga želite podeliti z bralci te spletne strani? Morda pa imate kakšno vprašanje ali komentar? Vašega sporočila bomo veseli na info@zdrava-prehrana.info. Recept bomo za obiskovalce z veseljem objavili na spletni strani Zdrava prehrana in na Facebook strani ter vas podpisali kot avtorja članka.
 • Ali imate tudi vi storitve ter izdelke, morda ponujate izobraževanja, ki so namenjeni skrbi za telo ter bolj zdravemu načinu prehranjevanja in bivanja? Bi radi na spletni strani Zdrava prehrana, ki ima že preko 10.000 unikatnih obiskovalcev mesečno, objavili vabilo za kakšen tečaj, delavnico ali izobraževanje s področja bolj zdravega načina življenja? Pišite nam na info@zdrava-prehrana.info in dogovorili se bomo za sodelovanje.

Deli s prijatelji/Share

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana