Kako se ohladiti poleti? 6 takoj uporabnih nasvetov!

Kako se ohladiti in znižati telesno temperaturo?

Kako se ohladiti – Lepota in zdravje – Zdrava prehrana

Kako se ohladiti

Ste vedeli, da alkohol, ki je v pivu, vinu ter drugih alkoholnih pijačah, le trenutno osveži telo, dolgoročno pa vas bo dehidriral? Tako vam bo po popiti stekelnici piva še bolj vroče, zato raje izberite osvežilne, brezalkoholne pijače.Vir slike: http://lisafraley.com/programs/fresh-start-cleanse/

V teh vročih poletnih dneh ste zagotovo že vsaj enkrat pomislili na osvežitev v prijetno hladnem morju, reki ali jezeru. In na osvežilno pijačo, sočno lubenico ter počitek v viseči mreži, z vetričem v laseh. Če vam je v teh dneh že bilo vroče in niste imeli možnosti za obisk obale, bazena ali reke, vam spodaj ponujam 6 takoj uporabnih nasvetov, ki vam bodo pomagali, da vam bo tudi v vročih dneh prijetno. Vas zanima, kaj lahko storite za to že danes ali jutri?

 • 1. Pijte dovolj tekočine! Ne, to ni oguljena fraza. In vsaka tekočina ni dobra za vaše telo! Vas zanima, katera vam škodi in katera koristi?

Zakaj je zadosten vnos tekočine poleti še toliko bolj pomemben za vaše telo? Ljudje poleti potrebujemo več tekočine, saj vročina in topli vetrovi izsušijo kožo, telo se izdatno poti, z namenom, da zniža telesno temperaturo, zato je še kako zelo pomembno, da smo prijazni do telesa in mu zagotovimo vnos dovolj tekočine. Z izločanjem potu pomagamo telesu in notranjim organom, da se ohladijo na primerno temperaturo in tako normalno opravljajo vse svoje naloge.

 • Kateri pijači se morate v najbolj vročih dneh izogniti?

Alkoholnim oz. žganim pijačam, saj alkohol dehidrira telo, in telo nima možnosti , da bi se z izločanjem potu ohladilo. Telo vam bo zamerilo že, če boste v vročini popili hladno pivo – to vas bo morda na kratek rok odžejalo, ohladilo pa zagotovo ne, saj je v njem alkohol, ki vas bo le še bolj dehidriral. Enako je s kavo. Tudi ledena kava, še posebej, če je v njej kofein, vam ne bo pomagala do osvežitve, prej nasprotno.

 • Katera pijača vas bo najbolj osvežila in hidrirala vaše telo?

Naravna voda je zagotovo eden najboljših virov zadostne tekočine za vaš organizem. Vendar bodite previdni, da skupaj z njo zaužijete dovolj mineralov in vitaminov, ki se pri vsaki kapljici potu izločijo iz organizma. Mineralna voda je tako še najboljša, tudi vse brezalkoholne pijače, ki ne vsebujejo sladkorjev, umetnih barvil ter sladil. Naravna limonada, ščepec soli in žlička medu, z lističem mete ali pa sveže stisnjen sok pomaranče in limete, zamešan v 2 deci vode, vam bodo dali potrebne minerale, soli in vitamine ter vas prijetno osvežili.

 • 2. Ohladite si zapestja, stopala, čelo in zatilje! Tudi osvežilna prha večkrat na dan vas bo osvežila.

Ste vedeli, da lahko že s tem, da za nekaj minut pomočite v hladno vodo zapestja ali stopala, občutno zmanjšate temperaturo telesa?

Na zapestjih se nahajajo pomembne žile, ki, če jih ohladite, pomagajo celotnemu telesu, da se ohladi. Enako velja za stopala – poznate tisti rek, ki pravi takole: “Če vam je toplo v noge, vam je po celem telesu toplo.”? In velja tudi, če vam je v noge prijetno hladno, boste po celem telesu občutili prijetno osvežitev.

Pomaga tudi, če zmočite robec ali brisačo ali pa zavijete v kuhinjsko krpo tekoči led in si ga, na vsakih nekaj ur, za 15-30 minut, polagate na zapestja, pod koleni, na čelo ter zatilje. Tako se boste že v nekaj minutah počutili precej boljše.

 • 3. Jejte večkrat na dan, manjše obroke, s čim manj proteini!

Telo v vročih dneh veliko energije porabi že za to, da bi se ohladilo, zato ga ne obremenjujte še s tem, da bo moralo vso energijo usmeriti v presnovo hrane. Težja kot je hrana za presnovo, več toplote mora ustvariti za njeno presnovo telo, kar pomeni, da vam bo zaradi tega še bolj vroče.

 • Jejte osvežilno in čim manj mastno, težko prebavljivo hrano.

Privoščite svojemu telesu, raje kot mastne čevapčiče ali pleskavice, osvežilno poletno solato iz, na kolute narezanih kumaric, paradižnika, feta sira, nekaj olivnega olja, ali pa si naredite kar sadno solato. Zraven pojejte kakšen kos polnozrnatega kruha, specite ribe ali kak drug morski sadež in si zraven pripravite še popečene bučke (ali pa jih, pokuhane, pripravite v solati) in vaše telo bo v najbolj vročih dneh dobilo dovolj tekočine ter hranilnih snovi.

 • Jejte bolj pekočo oz. začinjeno hrano. Se vam zdi ta nasvet malce čuden?

Čeravno velja, da začinjena hrana oz. hrana, ki ji dodamo nekaj bolj pekočih začimb, velja za hrano, ki greje telo, pa vam bo v poletnih mesecih pomagala, da bo kri hitreje zacirkulirala po telesu, s tem pa se boste izdatneje potili in si ohladili telo. Vendar z začimbami ne pretiravajte! Malce več jih dodajte morda le v en obrok na dan.

 • 4. V stanovanju si s preprostimi triki zagotovite nizko temperaturo
 • Bela barva odbija svetlobo, pa tudi toploto

Ste že pomislili na to, da bi temne rolete, zavese oz. zastore zamenjali s svetlejšimi? Morda kar belimi? Poleti vam bodo sredi vročega dneva spuščene bele rolete pomagale, da bodo odbile večino svetlobe, pa tudi toplote, ki bo prišla od zunaj, s strani sonca. Tako boste imeli v stanovanju občutno nižjo temperaturo.

 • Okna imejte odprta le v poznih večernih ter zgodnjih jutranjih urah

Stanovanje zračite v poznih večernih ter zgodnjih jutranjih urah in zaprite okna takoj, ko se zunanja temperatura dvigne na 23°C. Tudi na tak način boste pomagali obdržati hladen zrak, omislite si lahko tudi ventilator.

Cvetlični nakit - ogrlica iz zdravju prijazne smole in pravih cvetov gozdne spominčice

Cvetlični nakit (ogrlica) – Iščete unikatno, uporabno darilo za ženske? Obiščite e-trgovino Unikatnica.com, v kateri najdete tudi ročno izdelan Cvetlični nakit – ogrlice, zapestnice, uhane in prstane za ženske.

 • 5. Kožo zavarujte pred soncem z dolgimi rokavi, belo barvo, pokrivalom in naravnimi materiali

Bolj je vroče, krajša in bolj prosojna oblačila nosimo ljudje, naša koža pa je tako še bolj izpostavljena soncu, toploti in izsušitvi. Da bi kožo poleti zavarovali pred opeklinami in telesno temperaturo ohranili čim nižjo, si nadenite daljša svetla oblačila iz naravnih materialov (nikakor ne iz sintetičnih).

Daljši rokavi, lahko tudi tri četrt rokavi v svetli barvi, bodo namreč odbili sončno svetlobo in toploto, tako bo vaša koža v naravnih materialih dihala in oddajala vlago, ne da bi se pri tem tudi izsušila. Zavarujte tudi glavo in obraz in si nadenite klobuk iz slame ali kakšnega drugega materiala, ki ne prepušča sončnih žarkov. Spomnite se še na primerna sončna očala.

 • 6. Od sonca opečeno kožo ohladite  in pomirite že v 30 minutah!
 • Ohladili vas bodo limonin sok, navadni jogurt in sveža Aloe vera

Če vas bo v poletnih mesecih opeklo sonce, nanesite po kopanju, ko si boste temeljito sprali s telesa sol, na pordelo kožo sveže stisnjen limonin sok, navadni jogurt ali pa kar sok oz. gel Aloe vere.

Ti vam bodo že v nekaj minutah ohladili kožo, jo pomirili in preprečili srbenje, z njhovo pomočjo boste preprečili tudi lupljenje kože ter pospešili, da bo koža, namesto rdeče, postala rjava.

Oglejte si še:

 • Vam je bil članek všeč? Delite ga tudi s svojimi prijatelji, saj vam bodo za te nasvete zagotovo hvaležni. Če bi radi sodelovali z nami, predstavili kakšen zdravju prijazen izdelek ali podelili svoj nasvet za lažje preživljanje vročih dni, pa nam pišite na info@zdrava-prehrana.info. Spletno stran mesečno obišče že preko 10.000 unikatnih obiskovalcev, ki iščejo informacije s področja bolj zdravega načina življenja, prehranjevanja, alternativne medicine, naravne ter organske kozmetike, ipd.

Deli s prijatelji/Share

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana