Mastna laž: grenka resnica o sladkorju

Mastna laž: grenka resnica o sladkorju - Robert H. Lustig

Mastna laž: grenka resnica o sladkorju – knjiga, ki razkriva, zakaj se po dietah, ki delujejo, ponovno zredimo ter kako lahko prekinemo krog presladke hrane in ponovo bolj zdravo zaživimo.

MASTNA LAŽ: Grenka resnica o sladkorju

Avtor knjige: Dr. Robert H. Lustig

Izvirnik: Fat Chance

Urejanje: Samo Rugelj

Prevod: Branko Gradišnik

Založba: UMco, 2014

Zbirka: Preobrazba

mehka vezava, 433 str.

Mere: 21 x 15 cm, 581 g

Cena knjige: spletna cena 26,01 EUR (redna cena 28,90 €) + strošek poštnine oz. dostave

 • Popust: 10% za naročila preko portala Zdrava-prehrana.info
 • Prihranek: 2,89 EUR
 • Rok dobave: 3-4 dni, knjigo vam dostavi Pošta Slovenije.

Načini plačila:

 • plačilo po predračunu: predračun boste prejeli po elektronski pošti ali po navadni pošti na naslov, ki ga boste navedli v naročilu. Po opravljenem plačilu predračuna boste prejeli knjigo v roku 3-4 dni.
 • plačilo po povzetju: ob prevzemu boste plačali naročeno knjigo v gotovini; pri prevzemu morate biti osebno prisotni; v primeru plačila po povzetju boste poleg stroška paketnega pošiljanja krili tudi strošek storitve Odkupnine. Ta po aktualnem ceniku Pošte Slovenije znaša:
 • za naročila v vrednosti do 98 EUR: 1,05 EUR
 • za naročila v vrednosti nad 98 EUR do 501 EUR: 1,07% od vrednosti pošiljke
 • za naročila nad 501 EUR: 5,36 EUR

Strošek dostave oz. poštnine:

 • Teža do 2 kg: 1,9 EUR
 • Teža nad 2 kg do 5 kg: 3,6 EUR
 • Teža nad 5 kg do 10 kg: 5,10 EUR

Ob nakupu blaga v vrednosti nad 50 € krije stroške dostave v Sloveniji ponudnik oz. je strošek dostave za vas brezplačen.

Če boste v naročilu označili, da boste blago prevzeli sami, boste po e-pošti dobili obvestilo, ko bo blago pripravljeno za prevzem. V kolikor blaga ne boste prevzeli v roku 30 dni, se bo vaše naročilo razveljavilo.

Ime in priimek (obvezno)

Vaš e-mail (obvezno)

Vaš naslov, kamor vam bomo poslali knjigo (obvezno):

Poštna številka in pošta (obvezno):

Količina knjig (izberite, koliko knjig naročate):

Izberite način plačila:
Po povzetjuNakazilo po predračunu

Želite še kaj sporočiti?

Za oddajo naročila kliknite na spodnji gumb.

O knjigi Mastna laž: grenka resnica o sladkorju

Epohalna knjiga, ki razkriva nekaj desetletij zablod v sodobni prehrambeni industriji, ki je zmanjšala vsebnost maščob v prehrani človeka na račun povišanja sladkorja v njej. To je pripeljalo do epidemije predebelosti in bolezni presnovnega sindroma, za katero boleha že preko milijarde ljudi.

Dr. Robert Lustig je priznani endokrinolog in specialist za otroško predebelost, ki nam v svoji epohalni knjigi odpira oči za planetarno prehransko katastrofo. Pri tem izhaja iz analize t. i. presnovnega sindroma, ki je posledica presnovnih okvar, povzročenih zaradi inzulinske rezistence, sem pa spadajo: diabetes tipa 2, povišan pritisk, motnje krvne zamaščenosti, srčno-žilne bolezni, jetrna zamaščenost nealkoholnega tipa, ledvična obolenja, policistični jajčniki in tolščavost (predebelost). Inzulinska plima povzroča tudi 80 odstotkov rakotvornih celičnih mutacij!

 • Kandidati za te bolezni, ki skrajšujejo življenje za v povprečju 15 do 20 let, iz preostalih let pa delajo kronično trpljenje, smo po Lustigu vsi, ki uživamo več sladkorja, kot ga zmore varno presnoviti človeško telo: to je do 50 gramov (200 kalorij) dnevno. Pri nas smo trenutno pri 100 gramih po prebivalcu, če odštejemo diabetike, otročičke, ljubitelje slanega itn., pa je ta številka še precej višja.

To sladko pandemijo, o tem danes ni več znanstvenega dvoma, povzroča ameriška industrijska prehrana. Kapitalna zmota, češ da je za porast kardiovaskularnih obolenj kriva maščoba, je v 1980. letih pripeljala do zakonodaje, ki je od živilske industrije (najprej v ZDA) zahtevala, naj zniža delež vsebnosti maščob v osebni prehrani s 40 na 30 odstotkov.

 • Živilska industrija je manjkajočo maščobo nadomestila s sladkorjem, še raje pa s cenejšo ketonsko fruktozo, ki jetra presnovno obremenjuje sedemkrat huje. Globalizacija »svobodnega trga« je to novodobno kugo zanesla tudi k nam.

Sladkor je nasladilo. V preobilju naslade se toleranca postopno viša, dozo je treba za isti učinek večati in večati, in ta mehanizem povzroči zasvojenost. Usodna razlika od drugih drog je v tem, da od sladkorja ni mogoče strogo abstinirati. Prvo dozo prejmemo že z materino krvjo (glukoza), drugo z njenim mlekom (laktoza). Potem pa se začne zares: 80 odstotkov vseh predelanih živil danes vsebuje sladkor. Vsi smo torej večji ali manjši cukromani.

Knjiga doktorja Lustiga ponuja znanstveno utemeljene modele rešitve za posameznika, zdravstveni sistem in človeštvo nasploh. Zame osebno je bil prvi korak branje te knjige.

Branko Gradišnik

V knjigi boste prebrali tudi:

• Najnovejša znanstvena odkritja o pogubnih posledicah sodobne prehrane.

Zakaj skoraj vse diete delujejo, a zakaj se po njih spet zredimo?

• Sladkor: bel, vseprisoten in smrtonosen.

• Kako prekiniti začarani krog presladke prehrane in bolj zdravo zaživeti?

»Najboljša knjiga o odnosu med dietami in zdravjem, kar sem jih kdaj prebral!«

– dr. Andrew Weil, avtor knjige Ne morete si privoščiti, da bi zboleli

»Mastna laž je manifest našega časa, saj razkriva resnične razloge, zakaj smo predebeli, in pojasnjuje, kako lahko ozdravimo epidemijo predebelosti.«

– dr. Mark Hyman, avtor knjige Recept za nizek krvni sladkor

Za naročilo knjige Mastna laž: grenka resnica o sladkorju kliknite tukaj. Knjiga je lahko tudi čudovito darilo vašim najbližjim, prijateljem, sodelavcem ali znancem, ki glutena ne smejo uživati. Bolj koristne knjige oz. koristnejšega darila jim ne bi mogli podariti.

 • Imate še kakšno vprašanje?

Za več informacij vabljeni, da nam pišete na info@zdrava-prehrana.info in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Deli s prijatelji/Share

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana