Bučni zavitek kot sočen poobedek

Bučni zavitek

Bučni zavitek – Vegetarijanski recepti – Zdrava prehrana – Zdrava dieta

Poletno jesenski meseci so naklonjeni vsem vam, ki imate radi zdrave in hitro pripravne jedi iz zelenjave, med katerimi je tudi bučni zavitek. Zelenjava, ki ste jo čez pomladne in poletne mesece sami vzgojili na vrtovih, ima največjo vsebnost hranil, vitaminov in mineralov, marsikdo izmed vas pa je ali bo zelenjavo ter sadje dobil pri prijateljih ali znancih, ki kmetujejo ekološko.

Bučkin zavitek, katerega recept si oglejte v nadaljevanju, lahko jeste kot poobedek in tudi kot glavno jed, odvisno od tega ali boste bučno maso sladkali ali solili. Priprava mase za bučni zavitek je enostavna in zelo podobna pripravi mase za jabolčni ali kateri koli drugi sadni zavitek, zato bo šla priprava te okusne, zdravju bolj prijazne sladice, hitro od rok.

Vse, ki bi radi izvedeli več o dravju zelo prijazni sestavi buč (uživajo jih lahko tudi najtežji bolniki ter tisti z občutljivo prebavo), vabim, da si preberete članek bučkini polpeti, za ogled recepta za pripravo bučnega zavitka pa si kar pripravite naslednje sestavine:

 • Bučni zavitek – recept

Za pripravo te sočne zelenjavne sladice oz. tudi glavne jedi, si pripravite:

 • vlečeno testo za zavitek (vlečeno testo lahko pripravite tudi sami, in iscer iz jajca, moke, vode ter soli)
 • 1/2 kg mesa buče – najboljša bo hokaido buča, lahko pa jo zamenjate tudi z navadno, podolgovato ali rumeno bučo
 • 1/2 kg nepasirane skute
 • 2,5 dcl kisle smetane
 • 2-3 jajca
 • 6 žlic medu, sladkorja ali agavinega sirupa, namesto sladkorja lahko uporabite tudi melaso (v kolikor boste delali slan bučni zavitek, namesto sladkorja uporabite 1-2 žlički soli
 • 1 vanilin prašek
 • ščep cimeta
 • ščep soli
 • krušne drobtine
 • olje oz. kokosovo ali palmino mast
 • rumenjak za premaz
 • Bučkin zavitek pripravite iz zgornjih sestavin po naslednjem postopku:
Cvetlični nakit - Unikatnica.com

Cvetlični nakit – Ročno izdelan nakit za ženske, v katerem so vdelane prave rože – čudovito darilo za bližajoče se praznike. Nakit najdete v e-trgovini Unikatnica.com

1. Pečico predgrejte na 180°C in si pripravite vlečeno testo za bučni zavitek, katerega plasti malce navlažite oz. pošropite z vodo, da bo testo postalo bolj voljno.

2. V posodi za pripravo zavitkovega nadeva vmešajte jajci, sladkor (ali med, agavin sirup, melaso oz. sol), ščepec soli, lahko tudi vanilijinega praška ali ekstrakta, cimet, kislo smetano ter skuto. Maso mešajte toliko časa, dokler ta ne postane bolj voljna in dolker se sestavine enakomerno ne pomešajo med seboj.

3. Bučo operite, jo prerežite na 4 dele ter izdolbite meso, ki ga nato ali naribajte ali pa pa postrgajte z žličko. Samo meso lahko tudi zmiksate ali pustite cele delčke.

4. Vzemite pekač za peko zavitka, nanj položite peki papir ali ga premažite z oljem oz. palminim ali kokosovim maslom ter nato narahlo po naoljenem pekaču posipajte moko. Vzemite prvo plast vlečenega testa, ki ste ga predhodno navlažili z vodo, ga premažite z nekaj kapljicami olja oz. palmine ali kokosove masti, posipajte z žličko ali dvema krušnih drobtin.

5. Na testo z žlico kanite 3-4 žlice bučkinega mesa ter nato še 3-4 žlice zmesi iz jajc, kisle smetane, skute, sladkorja, cimeta ter soli. Obe masi za bučkin zavitek enakomerno razporedite po testu ter ga zvijte v rolico. Namesto zvijanja v rolice lahko bučni zavitek pripravite tudi tako, da namesto le ene prve plasti vzamete 2 začetni plasti, ju premažete z nadevoma ter nato na ta nadev položite naslednjo plast testa.

6. Nato vzemite naslednjo plast testa in jo po enakem postopku, kot ste prirpavili prvi zavitek, premažite ter zvijte v zavitek oz. rolico ali pa jo položite na prej premazani plasti testa.

7. Ko boste porabili vse plasti ter masi za premaz, zavitke zložite v pekač drug zraven drugega in jih premažite z rumenjakom, lahko pa povrhu naribate še sir.

8. Pekač z bučkinim zavitkom postavite v predgreto pečico (na 180°C) ter ga pecite 30-45 minut, dokler škorjica testa ne postane zlato rumena. Nato bučni zavitek vzemite iz pekača, ga ohladite, razrežite in ponudite kot poobedek ali glavno jed, h kateri se bo prilegla tudi bučna juha.

Oglejte si še:

 • Vam je bil članek z receptom za Bučni zavitek všeč? Podelite ga s prijatelji na Twitter-ju ali Facebook-u. Imate še kakšno vprašanje, komentar ali pa bi nam radi zaupali kak svoj recept za pripravo jedi iz buč? Veseli bomo vašega sporočila oz. odziva na info@zdrava-prehrana.info. Recept bomo za obiskovalce z veseljem objavili na spletni strani Zdrava prehrana ter na Facebook strani in vas podpisali kot avtorja članka.
 • Imate storitve ali izdelke, ki so namenjeni skrbi za telo ter bolj zdravemu načinu prehranjevanja in bivanja? Bi jih radi predstavil obiskovalcem spletne strani Zdrava prehrana, ki ima preko 10.000 unikatnih obiskovalcem mesečno? Pišite nam na info@zdrava-prehrana.info in dogovorili se bomo za sodelovanje.

Deli s prijatelji/Share

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana