Koprive – vir mineralov, vitaminov in zdravja

Koprive - vir mineralov, vitaminov in zdravja

Letošnjo pomlad že lahko pričnete z nabiranjem kopriv, ki jih najdete ob stezah ali obronkih gozdov – tam boste zagledali liste in cvetove navadne, pekoče koprive, pa tudi škrlatno rdeče mrtve koprive ter lisaste mrtve koprive. Zadnji dve vrsti kopriv vas, za razliko od navadne, pekoče koprive, ne bosta opekli, če se jima boste približali s kožo rok ali nog. Ena od druge se ločita ti dve koprivi po barvi listov.

 • Škrlatno rdeča mrtva kopriva

Škrlatno rdeča kopriva ima zgornje liste obarvane malce škrlatno rdeče, medtem ko ima lisasto mrtva kopriva zelene liste, prva ima dlakave prašnice in ravno venčno cev, znotraj nje pa je obroč dlačic, druga pa ima značilno obliko cveta, ki ima čeladasto zgornjo ustno.

 • Lisasto mrtva kopriva

Lisasto mrtva kopriva ima tudi temno lisasto spodnjo ustno. Ti dve vrsti kopriv imata dišeče cvetove, v katerih se skriva sladek nektar, ki ga čmrlji še kako radi pijejo.

 • Velika in mala pekoča kopriva

Obstajajo pa tudi druge vrste kopriv, kot sta npr. velika ter mala kopriva, ki sta pekoči, če se jima približate s kožo. Velika kopriva v višino zraste kar do 1,5 m in ima na srčastih listih ter steblih žgalne votle laske (napolnjene s posebno snovjo, ki speče), ima pa tudi razraslo koreniko. Malo koprivo boste prepoznali po tem, da je nižja od velike koprive ter ima manjše in jajčaste liste; tudi ta vas bo spekla, če se ji boste približali s kožo telesa.

  • Že stari Rimljani, Grki in Egipčani so cenili zdravilne moči koprive

Cvetlični nakit - ogrlica in DARILO - cvetlični uhani z gozdnima spominčicama

Cvetlični nakit iz pravih rož – ogrlica in DARILO – uhani s cvetovi pravih gozdnih spominčic. Iščete unikatno, ročno izdelano, izvirno in uporabno darilo za ženske? Obiščite e-trgovino Unikatnica.com in izberite darilo med unikatnimi cvetličnimi prstani, zapestnicami, broškami, uhani in ogrlicami.

Ta ljudstva so že takrat koprivo uporabljali ne le kot zdravilno sredstvo, pač pa tudi v prehrano, podobno kot zelenjavo. Iz njih so pripravljali solate, juhe in celo omake. Tudi danes lahko liste kopriv in ostalo zelenjavo oz. sadje zmiksate v okusen in hranljiv smoothie.

 • Navadna kopriva – pomaga pri odvajanju seča, slabi prebavi in blažjih oblikah slabokrvnosti

Da je navadna kopriva zelo zdravilna rastlina, ne gre pretirano poudarjati. Koprive so že tradicionalno znane kot odlične spodbujevalke izločanja seča, pomagajo pri slabi prebavi, hkrati pa koprivin čaj pomaga pri opdravi blažjih oblik slabokrvnosti.

 • Navadna kopriva vam odpravi tudi nevšečnosti, kot so slabosti, krvavitve, kašelj

In ne le to, pripravki iz koprive pomagajo tudi pri slabostih, krvavitvah ter kašlju, tudi tisti, ki ste se kdaj soočali z zdravljenjem ran, morda veste, da so koprive uspešne tudi pri tem.

 • Pekoče koprive – zakladnica klorofila, pomagajo tudi pri revmi, plučnih boleznih, bolečninah v sklepih

Pekoče koprive imajo veliko hranil, saj so pravcata zakladnica klorofila, zato jo mnogi ljudje še dandanes uporabljajo pri preventivi ter zdravljenju blažjih oblik slabokrvnosti. Ker ima klorofil po svoji zgradbi podobno obliko oz. zgradbo kot jo ima aktivni del molekule hemoglobina (ki je v človeški krvi), je povsem razumljivo, da so koprivo v preteklosti uživali za čiščenje krvi, pa tudi proti revmi, pljučnih bolenzih boleznih, bolečinah v sklepih. Koprive vsebujejo tudi veliko magnezija, kalija, železa, fosforja, škrob, čreslovno kislino ter vitamine iz skupin A, B2, C, K ter veliko mineralnih snovi.

 • Kopriva je našla pot tudi v kozmetične preparate

Številni kozmetični preparati, kot so šamponi in balzami za lase, pa tudi kreme za obraz, so sestavljene iz koprive, saj kopriva krepi lase in pomaga odpravljati prhljaj.

 • Recepti za okusno solato iz navadne koprive:
 • Solata iz kopriv

Ker navadna kopriva peče, moramo najprej poskrbeti za to, da bomo preprečili neljube poškodbe. Kako to storimo? Preprosto, liste kopriv zmečkajte, tako bodo prenehale peči. Liste nato narežite, kot bi si pripravljali liste solate in jo zamešajte med zeleno listnato solato ali rukolo oz. jo pripravite podobno, kot bi pripravili solato.

 • Čaj iz kopriv

Tisti, ki ste se kdaj soočali s slabokrvnostjo veste, da je čaj iz kopriv številka “1” med čaji za lajšanje tegob z blažjo obliko slabokrvnosti. Naberite liste kopriv in jih posušite, nato pa iz njih pripravite čaj (nekaj lističev na 2 dcl vode, ki jih povrite in povretek pijte 3x dnevno).

 • Koprive kot blitva

Koprivine liste lahko pripravite na podoben način, kot ponavadi pripravljate blitvo ali špinačo – liste poparite v vreli vodi (jo blanširajte), nato pa dodajte nekaj žlic jedilnega jabolčnega kisa, malce solatnega olja, sol in ostale začimbe po okusu, dodate lahko tudi koščke kuhanega krompirja in dobili boste pravcato solatno poslastico iz kopriv.

Oglejte si še:

 • Vam je bil članek Koprive – vir mineralov, vitaminov in zdravja všeč? Podelite ga tudi s svojimi prijatelji na Twitter-ju in Facebook-u. Ali imate tudi sami kakšen dober recept na zalogi za pripravo zdravju prijazne hrane? Bi ga želeli podeliti z bralci spletne strani Zdrava prehrana? Imate še kakšno vprašanje, komentar ali pripombo? Veseli bomo vašega sporočila na info@zdrava-prehrana.info. Recept bomo za obiskovalce z veseljem objavili na spletni ter FB strani ter vas podpisali kot avtorja članka.
 • Imate tudi vi storitve ali izdelke, izobraževanja, ki so namenjeni skrbi za telo ter bolj zdravemu načinu prehranjevanja in bivanja? Bi radi na spletni strani Zdrava prehrana, ki ima že preko 10.000 unikatnih obiskovalcev mesečno, objavili vabilo za kakšen tečaj, delavnico ali izobraževanje s področja bolj zdravega načina življenja? Pišite nam na info@zdrava-prehrana.info in dogovorili se bomo za sodelovanje.

Deli s prijatelji/Share

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana