Velika noč 2020, barvanje jajc in praznovanje

Velika Noč 2015 - barvanje jajc

Praznovanje Velike noči in barvanje jajc bosta tudi to leto marsikoga izmed vas vzpodbudila, da se boste poleg peke orehove potice namenili sami priraviti naravna in zdrava barvila za vaša velikonočna jajčka. Trgovine so dandanes založene z najrazličnejšimi pripomočki za barvanje pirhov, saj je Velika noč, skupaj s spremljajočimi aktivnostmi, tudi odlična priložnost, da izrazimo svoje ustvarjalne sposobnosti, kuharski recepti in nasveti iz predalov naših babic pa so nam pri tem v pomoč.

Cvetlični nakit - Unikatnica

Cvetlični nakit iz pravih rož – iščete unikatno, ročno izvirno in uporabno darilo za ženske? Obiščite e-trgovino Unikatnica.com in izberite darilo med unikatnimi cvetličnimi prstani, prstani, broškami, uhani in ogrlicami.

Prav zaradi zavedanja pomena pravilnega in zdravega načina prehranjevanja za naše telo, se čedalje več ljudi pri barvanju jajc odoči za pripravo tradicionalnih oz. naravnih barvil. Zdrava prehrana namreč dovoljuje uporabo vseh pripravkov in dodatkov k jedem, ki so pridelani na zdravju prijazni osnovi. Kuharski recepti, s katerimi lahko kar v domači kuhinji pripravite zdravju prijazna in raznolika barvila, so se uspeli obdržati še iz časov naših babic in prababic oziroma skozi desetletja praznovanja tega običaja.

 • Iz katere zelenjave, sadja ter zelišč lahko sami pripravimo zdrava in naravna barvila za barvanje jajc?

Če se želite tudi sami letos pripraviti na barvanje jajc na malce drugačen, vendar tradicionalen in izviren način, vam bodo nasveti, triki, postopki in kuharski recepti, opisani malce nižje v tem članku, v veliko pomoč. Barvanje pirhov bo tako zabavno opravilo, pri kateremu se vam bodo lahko pridružili tudi vaši otroci, ki bodo prav zagotovo uživali pri pripravi tovrstnih barvil.

 • Zdrava prehrana, jajca in železo

Velika noč 2013 in barvanje jajc - kuharski receptiJajca so že sama po sebi zdrava prehrana, saj rumenjak vsebuje veliko železa, ki je še kako zelo pomembna snov za naše telo. Beljak pa je bogat z beljakovinami, ki jih naše telo, predvsem pa mišice, potrebuje za nenehno obnavljanje in vzdrževanje naše moči.

 • Vzorčki na velikonočnih jajčkih

Velika noč, ki bo vsak hip tu, je čudovita priložnost za vse, ki imate radi travniške cvetice, saj lahko njihove cvetove uporabite za ustvarjanje čudovitih vzorčkov na pirhih. Velikonočna jajčka bodo izgledala čudovito, če boste pred barvanjem pirhov nabrali deteljico, cvetove trobentic, marketk ali kakšno drugo pomladansko travniško cvetico. Te cvetove z jajcem vred namestite v bombažno krpo ali najlon nogavico, jo na vrhu zavežite s sukancem, vrvico ali elestičnim trakcem ter položite v vodo s pripravljenim barvilom za barvanje jajc.

 • Ali veste, da sta kis in košček slanine nepogrešljiva pri barvanju velikonočnih jajc?

Če želite, da se bo naravno pripravljena barva za velikonočna jajca dobro oprijela jajčne lupine, jajca za pol ure položite v kis, da se bo lupina malce zmehčala. S koščkom slanine pa boste po končanem postopkom barvanja velikonočnih jajc jajčka premazali po površini, da se bo obarvana lupina lepo svetila.

 • Priprava naravnih barvil – od rumene, rdeče, pa vse do zelene, modre in vijolične barve

Oglejmo si, katera so tista zelišča, zelenjava ter sadje, ki bodo vašim velikonočnim jajčkom pripčarala čudovite barve.

 • Barvanje pirhov z rdečo barvo

Velika noč in barvanje jajc vas bosta presenetila zaradi vsestranske uporabe prehrane, ki jo imate v vaših skrinjah, hladilnikih in shrambah. Če želite jajčka obarvati v rdečo barvo, pošičite rdečo peso. Jajčka najprej skuhajte in jih še vroža položite v barvilo, ki ste ga pripravili iz rdeče pese. Tako jih pustimo stati 30 minut. Rdeče barvilo pripravite iz treh lončkov rdeče pese ter litra vode, samo zmes pa kuhajte 30 minut. Tudi borovničev čaj ali pa borovnice, ki ste jih nabrali lansko poletje, bodo vaša jajca obarvala v temno rdečo barvo – če se odločite za uporabo borovničevega čaja, jajca v njem kuhajte 15 minut.

 • Barvanje pirhov z rumeno barvo

Čebula je tradicinalno najbolj učinkovita in poznana zelenjava, ki vam bo jajca obarvala v rumeno, oker ali rdečo barvo, zavisi od tega, katero vrsto čebule izberete za barvnje jajc.
Bi radi pirhe v rumeni barvi? Barvanje pirhov bo zabavno opravilo tudi za vaše otroke, če jih boste pri tem zadolžili, da na vrtu ali travniku naberejo cvetove regrada, kamilic, bezka ali pa liste hrena. Tudi rumena čebula bo vaša jajčka obarvala v rumeno barvo. Uporabite tudi 3 žličke rdečega korena ter 3 žličke kurkume v prahu, če želite izdelati zmes za barvanje jajčk v rumeni barvi. Kurkumo ter tri žličke nastrganeega rumenega korenja zmešate v vodi, ju kuhate 1 uro, putite, da se ohladi, nato pa še v vročo zmes položite skuhana jajčka, kjer naj se namakajo do 30 minut.

 • Barvanje pirhov z zeleno barvo

Če želite kakšnega izmed velikonočnih jajčkov obarvati v zeleno, potem boste to najlažje storili s pomočjo zelenih čajev ali zelišč, še bolj enostavno pa bo z zeleno obarvati jajčka kar s pomočjo špinače. Uporabite špinačo iz skrinje, jo narežite na koščke, prelijte jo z vodo in kuhajte do 30 minut. Potem, ko se bo zmes ohladila, tekočino precedite skozi cedilnik in jajčka namakajte v ohaljeni tekočini 30 minut.

 • Barvanje pirhov z modro barvo

Tudi barvanje jajc z modro barvo je lahko povsem enostavno opravilo, če boste iz hladilnika ali shrambe vzeli rdeče zelje, ki ga naribajte, prelijte z vodo in kuhajte do 30 minut. Mešanico pustite stati čez noč, naslednji dan pa tekočino precedite skozi cedilnik. V tekočini, ki jo boste tako dobili, vaša velikonočna jajčka namakajte 30 minut. Tako pridobljena tekočina bo sicer rdeče barve, vendar pa bo vaša jajčka obarvala v modro.

 • Barvanje pirhov z vijolično oz. škrlatno barvo

Pa še nasvet za vse, ki imate radi vijolično oz. škrlatno barvo – do te barve za barvanje jajc najbolj enostavno pridete tako, da uporabite doma pridelano vino, kot so npr. modra frankinja, metliška črnina ter kakšno drugo temno vino. Jajca v vinu kuhajte do 15 minut in jih, ohlajene premažite še s koščkom slanine.

Pa dober tek in naj bosta Velika noč 2020 ter vaši prazniki eni najlepših doslej!

Vir slike v prispevku / Photo source in the article: http://www.walls4.com/user-content/uploads/wall/mid/65/Easter-eggs-on-grass.jpg

Oglejte si še:

 • Vam je bil članek v pomoč? Delite ga s prijatelji, lahko pa svoje vtise, komentarje ali predloge posredujete tudi na info@zdrava-prehrana.info. V kolikor imate tudi sami kakšen recept, ki bi ga radi objavili, mi ga pošljite in z veseljem ga bom objavila ter vas podpisala kot avtorja članka.
 • Bi želeli na spletni strani Zdrava-prehrana.info, ki ima mesečno že preko 11.000 unikatnih obiskovalcev, predstaviti kakšen svoj idelek ali storitev, namenjen bolj zdravemu načinu življenja? Pišite nam na info@zdrava-prehrana.info in dogovorili se bomo za sodelovanje.

Deli s prijatelji/Share

 

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana