Bezeg, bezgov sok, marmelada, kaša in še kaj

Bezgov sok - bezgovi cvetovi
Bezeg bezgov sok cvetovi

Bezeg lahko uporabite na mnogo načinov, pazite le, da ne boste uporabljali svežih jagod, saj so le-te strupene. Posušene pa vam bodo pomagale pri pripravi diuretika. Bezgove pripravke načeloma odsvetujejo nosečnicam, saj lahko pretirana uporaba bezga privede do resnih zdravstvenih težav.

Bezeg, bezgov sok, kaša, marmelada – Brezalkoholne pijače – Zdrava prehrana

Bezeg je grm, ki vas je v teh dneh zagotovo že premamil s svojim vonjem, če ste se podali na sprehod ob gozdu, ob potoku ali po naselju. Zraste nekaj metrov visoko, vse do desetih metrov, cveti pa najpogosteje v juniju, medtem ko boste tisti, ki radi nabirate bezgove jagode, njegove plodove nabirali v septembru.

Bezeg je ena najbolj izjemnih rastlin, iz katere si lahko v dneh, ki prihajajo, pripravite okusen  in zdravilen napitek. Bezgov sirup, iz katerega si lahko pripravite osvežilen bezgov sok, namreč vsebuje veliko vitamina C ter A, iz cvetov bezga pa si lahko pripravite tudi okusen in dišeč bezgov čaj.

Nekaj izmed zdravilnih lastnosti, ki jih imata bezeg ter bezgov sok:

  • je vitaminska bomba, saj vsebuje veliko vitamina C ter A
  • cvetove lahko uporabite za čaj in tako uravnavate sladkor v krvi – prav zaradi teh lastnosti pomaga sladkornim bolnikom
  • pomaga odvajati strupe iz telesa
  • čisti kri
  • pomaga pri hitrejšem izločanju seča
  • bezgove jagode (posušene) pomagajo pri zaprtju
Bezeg bezgov sok priprava

Iz bezgovih poganjkov, listov, cvetov in plodov si lahko pripravite okusno marmelado, palačinke, gobe, čaj, limonado ter številne druge zdravilne pripravke.

Bezeg praviloma nabiramo od aprila, pa vse do konca junija – medtem, ko v aprilu nabiramo liste ter mlade poganjke bezga, v juniju nabiramo cvetove, vendar moramo biti pri tem pozorni na to, da cvetove obiramo dopoldne, ob sončnem vremenu. Če bi radi bezeg posušili, to storite na svežem zraku, vendar pazite, da ne izpostavljenega soncu, saj bodo tako cvetovi potemneli. Posušene cvetove in liste je najboljše hraniti v papirnati vrečki.

Bezeg kot diuretik

Če bi si radi pripravili diuretik, ker imate počasno prebavo, to storite s pomočjo nabranih bezgovih jagod. Te nabiramo v jeseni, vendar pazite, da jih ne boste uživali surovih, saj so le-te strupene. Bezgoev jagode vedno prej posušite, jih zdrobite, dajte v mrzlo vodo in jo zavrite. Tako pripravljena mešanica bo pospešila odvajanje blata.

Bezgovi cvetovi lajšajo kašelj, bronhitis, astmo in prehlad

Bezgovi cvetovi, iz katerih si lahko pripravite okusen čaj, pa vam bodo pomagali tudi pri lajšanju simptomov gripe ali prehlada. Bezgov čaj vam bo tako pomagal lajšati oz. blažiti tudi astmo, kašelj ter bronhitis.

Cvetlični nakit- nova kolekcija cveltičnega nakita za ženske iz e-trgovine Unikatnica.com

Cvetlični nakit- nova kolekcija cvetličnega nakita za ženske iz e-trgovine Unikatnica.com. Čudoviti izdelki za najrazličnejše priložnosti – Materinski dan, Dan žena in osebne praznike.

Bezgova marmelada in palačinke za sladkosnede

Če ste bolj sladkosnedi, si lahko iz črnih bezgovih jagod pripravite okusno marmelado, bezgove cvetove pa lahko uporabite tudi pri peki palačink. Te bodo še bolj okusne, če jih boste posuli s sladkorjem. Marsikdo izmed vas je zagotovo že jedel bezgove cvetove, zapečene skupaj z gobami, saj je bezeg, uporabljen na tak način, čudovita začimba oz. dodatek k jedi.

Bezgova kaša
 
Če bi si radi pripravili bezgovo kašo, pa zavrite mleko in vanj natrosite zmečkane mlade poganjke ter liste, ki ste jih lahko nabrali že v aprilu.
  • Ste tudi sami že pripravili kakšno jed, ki ste ji dodali bezgove cvetove, plodove, lističe ali poganjke? Na info@zdrava-prehrana.info nam zaupajte vaš recept in z veseljem ga bomo objavili na tej strani.
  • Oglejte si še:

Oglejte si še:

  • Vam je bil članek z receptom za Bezgov sirup všeč? Podelite ta recept s prijatelji na Twitter-ju ali Facebook-u. Imate tudi vi kakšen okusen in zdravju prijazen recept za pripravo sladice ali kakšne druge dobre jedi, ki si ga želite podeliti z bralci te spletne strani? Morda pa imate kakšno vprašanje ali komentar? Vašega sporočila bomo veseli na info@zdrava-prehrana.info. Recept bomo za obiskovalce z veseljem objavili na spletni strani Zdrava prehrana in na Facebook strani ter vas podpisali kot avtorja članka.
  • Ali imate tudi vi storitve ter izdelke, morda ponujate izobraževanja, ki so namenjeni skrbi za telo ter bolj zdravemu načinu prehranjevanja in bivanja? Bi radi na spletni strani Zdrava prehrana, ki ima že preko 10.000 unikatnih obiskovalcev mesečno, objavili vabilo za kakšen tečaj, delavnico ali izobraževanje s področja bolj zdravega načina življenja? Pišite nam na info@zdrava-prehrana.info in dogovorili se bomo za sodelovanje.


Deli s prijatelji/Share

 

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana