Čokoladne sladice – skodelice

Čokoladne sladice skledice gozdni sadeži

Čokoladne sladice – skodelice – Recepti za sladice – Zdrava prehrana

V mesecih, ki prihajajo, bo v vaših domovih zagotovo več gostov kot ponavadi. Bližajo se prazniki, svojim najbližjim in povabljenim pa lahko ob teh in drugih priložnostih v svoji kuhinji pričarate prave gurmanske poslastice. Med njimi so zagotovo tudi čokoladne sladice, imenovane čokoladne skodelice, v katerih lahko gostom postrežete s sadjem, sladoledom ali s kakšnim drugim domiselnim in okusnim sladkim nadevom.

Bi jih radi znali pripraviti tudi sami? Čokoladne sladice v obliki skodelic so ne le okusne, pač pa tudi praktične, saj vam jih ne bo potrebno pomiti, gostje jih bodo namreč z veseljem pojedli.

Vas zanima, kako lahko sami izdelate čokoladne sladice? Oglejte si spodnji recept, ki ga lahko poljubno prilagodite in uporabite jedilne čokolade različnih barv – belo, rjavo, črno, tudi kakšne čokoladne mrvice ali naribani orehi, lešniki in mandlji vam lahko pridejo prav.

 • Čokoladne sladice – skodelice – recept

Pripravite si naslednje sestavine in pripomočke:

 • napihljive balončke (tiste za igro z vodo, ki so manjši ali čisto navadne, večje – odvisno od tega, kako velike čokoladne skodelice si želite izdelati)
 • 250 g temne, bele in ali rjave jedilne čokolade (vsebuje naj vsaj 80-90 % kakava oz. čim manj sladkorja)
 • nekaj kapljic olivnega olja ali kokosovega ali kakavovega masla
 • 3 žličke kakavovega masla ali margarine
 • selotejp oz. prozoren lepilni trak
 • nožek z ostro konico ali škarjice
 • peki papir
 • pladenj
 • poljuben nadev (stepena smetana, sladoled, zmiksano sadje, sladki kostanjev pire)

Kako pripravite čokoladne sladice – skodelice?

Čokoladne sladice skledice - balon

Balončke potopite v napol ohlajeno čokolado, sicer lahko zaradi previsoke temperature čokolade počijo. Zrak iz balonov spustite tako, da konico noža ali škaij na rahlo zapišite v del, prevlečen s selotejpom. Vir slike: http://www.curiositiesbydickens.com/balloon-chocolate-bowls-strawberries/

1. Nad paro stopite čokolado (stopite jo lahko vsako posebej oz. ko zaključite delo z eno barvo, preidite na drugo) skupaj s kakavovim maslom ali margarino (lahko tudi brez)

2. Napihnite balončke (vendar ne preveč, da vam ne bodo počili) in jih na koncu zavežite, da ne bo uhajal zrak. Okoli zavezanega dela nalepite kos samolepilnega traku.

3. Balončke poškropite ali narahlo premažite s tanko plastjo olivnega olja oz. kakavovo mastjo (da boste balončke lažje odstranili iz čokoladnih skodelic).

4. Ko se stopljena čokolada ohladi na kožno temperaturo (pozor! vroča čokolada lahko povzroči, da balončki počijo), primite za zavezani del prvega balončka in ga z drugo, gladko stranjo, pomočite v lonec s stopljeno ohlajeno čokolado. Balonček zavrtite v eno smer, nato še v drugo in ga malce otresite. Ko se čokolada malce strdi, ga lahko še enkrat pomočite v lonec, če želite malce debelejše čokoladne skledice.

5. V kolikor boste uporabili tudi belo ali rjavo čokolado, nato nad paro, skupaj z maslom ali margarino, stopite tudi to in balonček, ki ste ga potopili prej v temno čokolado, sedaj pomočite v belo oz. rjavo čokolado – pomočite ga do polovice ali malce pod robom temne čokolade, če želite unikaten vzorec.

6. Balonček nato postavite na pladenj, obložen s peki papirjem, med tem se bo nekaj čokolade steklo na peki papir in tako ustvarilo čokoladni podstavek.

7. Enak postopek naredite še s preostalimi balončki, če jih boste pomočili tudi v belo čokolado, lahko čudovit vzorec dobite tudi tako, da balonček postavite v belo čokolado malce postrani – tako boste dobili belo vijugo oz. bel, vijugast rob na eni strani, na preostalih štirih straneh pa se lahko poljubno poigrate z barvnimi čokoladnimi kombinacijami, odvisno od tega, koliko barv ste si izbrali za čokolado.

8. Ko se čokoladne sladice – skodelice dodobra strdijo (to boste vedeli po tem, da bodo namesto svetlečega videza dobile mat videz), vzemite nožek ali škarjice in konico zapičite v tisti predel balončka, ki ste ga obložili s selotejpom. Na tak način bo zrak počasi izšel iz balončka in vam le-ta ne bo počil. Skodelico boste tako enostavno odstranili iz čokoladne sladice – skodelice.

Tako, vaše čokoladne skodelice so narejene, sedaj jih napolnite še s kepicami sladoleda in sadja, vanje lahko date stepeno smetano ali kakšen drug, okusen nadev. Dober tek in veliko ustvarjalnih užitkov vam želim! 🙂

 • Oglejte si še:
 • Vam je bil članek Čokoladne sladice – skodelice všeč? Delite ga s svojimi prijatelji na Facebooku ter Twitterju. Povabite jih, da obiščejo tudi spletno stran www.zdrava-prehrana.info. Hvaležni vam bodo 🙂
 • Imate dejavnost, v okviru katere organizirate tečaje, delavnice, morda celo ponujate izdelke ali storitve, ki so namenjeni bolj zdravemu načinu življenja, prehranjevanja, nege duha, uma ter telesa? Bi jih radi predstavili obiskovalcem strani Zdrava prehrana, ki ima mesečno že preko 10.000 unikatnih obiskovalcev? Ali pa prispevali kakšen recept? Pišite nam nainfo@zdrava-prehrana.info in dogovorili se bomo za sodelovanje.


Deli s prijatelji/Share

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana