Pustni krofi in zlati, 3x nagrajeni recept za krofe

Pustni krofi - recept

Kuharski recepti – recepti za sladice: Pustni krofi sodijo med sladice, ki naj bi jih poznali že v stari rimski kuhinji.

Ali ste vedeli, da so bili pustni krofi ena izmed sladic, ki so jih cenili že stari Rimljani? Ker so bili že takrat pravi gurmani, so zagotovo poznali tudi recept za krofe, po katerem so lahko izdelali najbolj slastne krofe.

Kaj pa danes? V času Pusta so pustni krofi zagotovo osrednja tema vsake gospodinje, ki želi s to sladico razveseliti svoje nabližje. V Sloveniji kot najboljši izmed vseh slovi kar 3x zaporedoma nagrajeni recept za krofe, ki so ga za najboljši recept med sladicami izglasovali na sejmu Slovenskih dobrot na Ptuju.

Ali ta sladica sodi v kategorijo zdrava prehrana ali ne, ni tema tega članka, v vsakem primeru pa lahko moko iz spodnjega recepta nadomestite s pirino moko, olje s palminim ali kokosovim, kravje mleko s kozjim, sojinim ali riževim ter uporabite za sladilo agavin sirup – v tem primeru pa že imamo recept, po katerem bodo naši pustni krofi sodili v kategorijo zdrava prehrana. Med recepti za sladice namreč najdemo veliko takih, ki ne vsebjejo jajc, pšenične moke ter drugih snovi, na katere so nekateri alergični.

 • Recept za krofe ter navodila za pripravo te čudovite sladice:
 • Predno pričnete pripravljati testo za krofe, naj bodo sestavine segrete na sobno temperaturo!

Za pripravo krofov boste potrebovali:

 • 1 kg moke (uporabite pol gladke in pol ostre moke)
 • 14 dag olja (če nimate tehtnice, je to pb. 2dl)
 • 10 dag kvasa
 • 0,5 litra mleka
 • 1 majhno žličko soli
 • 10 dag sladkorja (če nimate tehtnice, so to 4 velike žlice)
 • 8 rumenjakov
 • 1 nastrgana lupinica limone
 • 2 vanili sladkorja
 • rum po okusu
 • muškatni orešček

1. Pripravite toplo mleko in kvas, ki ga dajte vzhajati v mleko. Ko je kvas vzhajan, ga dodajte v pripravljeno zmes moke in vseh ostalih dodatkov, zmes pa nato stepajte v mešalniku 20 minut.

2. Ko končate s stepanjem, odtehtajte po 8 dkg zgnetenega testa, za vsak krof posebej, da bodo vsi krofi približno enako velikiin težki. Med dlanmi vsak kos tako odmerjenega testa dobro pregnetite in ga oblikujte v kroglico, jo položte na pomokan prtiček in jo pokrijte z drugim prtičkom.

3. Testo pustite dovolj dolgo vzhajati, da se bodo med cvretjem pojavili željeni rumeno-beli venčki. V nasprotnem primeru le-teh ne bo.

Cvetlični nakit - angelsko vilinska cvetlična ogrlica

Cvetlični nakit iz pravih rož – angelsko vilinska cvetlična ogrlica. Iščete unikatno, ročno izdelano, izvirno in uporabno darilo za ženske? Obiščite e-trgovino Unikatnica.com in izberite darilo med unikatnimi cvetličnimi prstani, zapestnicami, broškami, uhani in ogrlicami.

4. Sedaj je že čas, da si pripravite olje za cvretje. Ta recept priporoča uporabo palminega olja, ki ga najdete v trdni obliki, podobni, kot najdete mast, krofi pa bodo tako maščobo manj vpili, pa še večkrat jo boste lahko uporabili za pečenje oz. cvretje. Dodatna prednost palminega olja je tudi ta, da se med cvretjem ne peni.

5. Olje segrevajte počasi – kako boste preverili ali je olje dovolj segreto za cvretje? Vzemite leseno žlico, jo potopite do dna, ob njej pa morajo enakomerno in počasi izginjati mehurčki.

6. Ko so krofi dovolj vzhajani, jih položite v segreto olje in sicer tako, da zgornjo vzhajano stran položite v olje, nato pa posodo pokrijte s pokrovko.

7. Krofe tako cvrite 4 minute na eni strani, odkrijte posode, krofe obrnite in jih cvrite 4 minute še na drugi strani – vendar pa mora biti posoda, ko obrnemo krofe, pri cvretju odprta. Ne nagnetite preveč krofov v posodo za cvretje – v olje jih namestite le toliko, da bodo ti prosto plavali v posodi.

8. Pripravite si papirnate serviete in naje položite ocvrte krofe – krofi se bodo na papirnatih servietah odcedili olja. Nato jih pustite, da se ohladijo in jih napolnite s poljubno (najbolje marelično, pa tudi brusnična je odlična) marmelado – pri tem uporabite brizgalko.

Tako, če ste upoštevali postopke tega recepta in uporabili navedene sestavine, bi se na pustni torek z njimi že morale sladkati maškare in vaši najbližji 🙂

Naj vam teknejo, ne pozabite pa pogledati še med ostalimi recepti v kategoriji Kuharski recepti ter recepti za sladice!

Vir slike / Photo source: http://www.bio-sad.si/pustni-krofi.html

Preberite si še:

 • Vam je bil članek Pustni krofi všeč? Delite ga s prijatelji! Če pa imate tudi sami kakšen okusen recept za pripravo zdravju prijazne hrane in bi ga radi delili z drugimi, ga pošljite na info@zdrava-prehrana.info in z veseljem ga bomo objavili.
 • Imate dejavnost, v okviru katere organizirate tečaje in delavnice ali ponujate izdelke ter storitve, ki so povezani z bolj zdravim načinom življenja, prehranjevanja ter nege telesa in duha? Bi jih želeli predstaviti ali ponuditi obiskovalcem te spletne strani, ki ima že preko 10.000 unikatnih obiskovalcev mesečno, nam pišite na info@zdrava-prehrana.info in dogovorili se bomo za sodelovanje.

 

Deli s prijatelji/Share

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana