Bogastvo travnika jeseni – limona, šipek in divji kostanj

Bogastvo travnika jeseni - divji kostanj

Jesen je še vedno med nami in tudi v pozni jeseni najdemo na travnikih še kar nekaj rastlin, ki jih lahko naberemo in spravimo za kasnejšo uporabo. Divji kostanj in šipek so rastline, ki jih boste med sprehodom po travniku ob obronkih gozda našli v pozni jeseni, nekaj rastlin, ki ravnokar uspevajo morda v vaših okrasnih lončkih, pa je uvoženih. Med njimi najdete limone in limete. Zanimivo pri limoni je dejstvo, da lahko to rastlino uporabite kar celo, šipek je bogat z vitaminom C, ki pride prav v tem času še kako prav, da nam okrepi organizem, divji kostanj pa lahko uporabite za bolj ekološki način pranja. Pa se kar spoznajmo z vsako izmed posameznih rastlin malce pobližje.

Šipek, šipkov čaj in šipkova marmelada

Šipek je bogat z vitaminom C, iz njega lahko naredite okusno marmelado, sirup ali čaj.

Šipek  (Rosa canina) je trdoživ in razširjen grm s trni, ki ga najdemo na obrobju gozdov. Njegove jajčaste, rdeče plodove nabiramo jeseni oz. novembra, ko so se že malo zmehčali. Vsebujejo veliko kislin in vitamina C, ki je obstojen tudi pri toplotni obdelavi.

Šipek je zelo prijetnega okusa in pogosta sestavina čajev, uporablja pa se tudi za izdelavo okusne marmelade.

Bogastvo travnika jeseni - divji kostanj

Divji kostanj je primeren za izdelavo preproste milnice, pomaga vam tudi pri lajšanju težav s krčnimi žilami.

Divji kostanj(Aesculushippocastanum) je spomladi cvetoče veliko drevo, ki ga najdemo večinoma po parkih.

V jesenskem času nabiramo njegove plodove oz. seme. Vsebujejo kar do 10% saponinov, zato jih lahko uporabimo za izdelavo preproste milnice.

Sicer pa je dobro poznano tudi mazilo iz plodov divjega kostanja, ki se pripravlja iz tinkture in uporablja za lajšanje težav pri krnčnih žilah. Previdni pri njegovi uporabi pa morajo biti ljudje, ki imajo težave z jetri in ledvicami.

Bogastvo travnika - limone in limete

Limona vam bo pomagala odstranimi nečistočo, vam odišavila prosto, uporabite jo lahko za inhalacijo…

Limona (Citrus limon) je uporaben citrus, ki ga lahko gojimo tudi v stanovanju, kjer se razrase v grmičasto drevo.

Iz limoninih lupin pridobivamo eterično olje, ki je vsestransko uporabno v kozmetiki, pri izdelavi čistil, za odišavljanje prostorov, inhalacije ipd. – vendar pozor – je namreč fototoksično.

Sveža limonina lupina se uporablja v kulinariki, posušeno pa lahko uporabimo v čaju, v potpurijih ali za izdelavo in obarvanje negovalnih izdelkov, kot so kopeli, mila ipd. Seveda je nadvse koristen tudi svež limonin sok – poleti kot osvežitev, celo leto za nego rok in las ter pozimi v čaju.

  • Avtorica članka:

Maja R. Mihovec, s.p.

Tel.: 040 414 682

E-mail: bogastvo.travnika@gmail.com

Splet: www.bogastvo-travnika.si

Viri:

– Zdravilne rastline: Ingrid in Peter Schönfelder

– Zdravilne rastline in njih uporaba: Richard Willfort

– Sodobna fitoterapija: SFD

– Lastno znanje in izkušnje

Oglejte si še:

  • Vam je bil članek Bogastvo travnika jeseni – 3. del všeč? Podelite ga tudi s svojimi prijatelji na Twitter-ju in Facebook-u. Ali imate tudi sami kakšen dober recept na zalogi za pripravo zdravju prijazne hrane? Bi ga želeli podeliti z bralci spletne strani Zdrava prehrana? Imate še kakšno vprašanje, komentar ali pripombo? Veseli bomo vašega sporočila na info@zdrava-prehrana.info. Recept bomo za obiskovalce z veseljem objavili na spletni ter FB strani ter vas podpisali kot avtorja članka.
  • Imate tudi vi storitve ali izdelke, izobraževanja, ki so namenjeni skrbi za telo ter bolj zdravemu načinu prehranjevanja in bivanja? Bi radi na spletni strani Zdrava prehrana, ki ima že preko 10.000 unikatnih obiskovalcev mesečno, objavili vabilo za kakšen tečaj, delavnico ali izobraževanje s področja bolj zdravega načina življenja? Pišite nam na info@zdrava-prehrana.info in dogovorili se bomo za sodelovanje.

Deli s prijatelji/Share

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana