Bogastvo travnika poleti 1. del

Bogastvo travnika poleti

Smo na začetku pravega, toplega poletja. Bogastvo travnika ne pojenja, prav nasprotno – rastlin je vsak dan več, še posebej na travnikih, ki še niso pokošeni. Prezgodnja košnja žal uničuje nekatere rastlinske vrste, tako komajda še na kakšnem obrobju najdemo tavžentrožo ali pa kumino.

Tudi lučnik se pogosto znajde med pokošenimi rastlinami in tako sploh ne pride do svojega izraza. V polnem cvetu je tudi lavandin, ter malo manj znan oslad, ki je tudi pogosto žrtev košnje. Vas zanima, kaj vam bogastvo travnika ponuja prav ta hip? Morda vas bo prav ta članek vzpodbudil k sprehodu v naravo, na lov za poletnimi rastlinami, ki vam jih predstavljam v nadaljevanju.

Bogastvo travnika lučnik

Lučnik – njegovi cvetovi so polni sladkega medu, ki privablja čebele, iz njih pa lahko izdelamo učinkovit sirup za blaženje kašlja ali pa ga uporabite za čaj.

Lučnik (Verbascumphlomoides) je čudovita, do 2 metra visoka rastlina z lepimi rumenimi cvetovi, ki se odpirajo vsako jutro in ki jih rade obletavajo čebele in druge žuželke. V polnem razcvetu je okras  vsakega vrta.  Najbolj je uporaben za izdelavo sirupa iz cvetov za blaženje kašlja. Z istim namenom se uporabljajo posušeni cvetovi lučnika v čajnih mešanicah.

Lavandin (Lavandulahybrida) je križanec. V primerjavi s pravo sivko je grm  večji, bolj »lesen«, cvetovi vsebujejo več eteričnega olja, so večji in bolj dišeči. Poznamo več kot 30 vrst sivke, ki se med seboj razlikujejo po učinkovinah. Na splošno pa je to rastlina, ki je uprorabna za proizvodnjo eteričnega olja, za dekoriranje, ker se cvetovi lepo posušijo in ohranijo barvo, pa tudi v kulinariki se najde mesto za njo. Eterično olje lavandina je zelo uporabno v kozmetiki, pri izdelavi parfumov, za boleče mišice, pri sklepnih težavah, deluje anti virusno, anti septično in antifungicidno.

Oslad (Filipendulavulgaris) je splošno razširjena rastlina suhih travnikov (ob rečnih bregovih in na vlažnih rastiščih najdemo močvirski oslad oz. Filipendulaulmaria – uporabljata se podobno). Nabiramo dišeče cvetove in jih uporabimo sveže (podobno kot bezgovo cvetje) ali pa posušimo za čaje pri prehladnih obolenjih. Vsebuje salicilne spojine, tako kot npr. aspirin. Cvetovi so aromatičnega, sladkobnega vonja, zato jih lahko s pridom uporabimo v sladicah. Pripravimo pa si lahko tudi nadvse enostaven napitek, če cvetove namočimo v vodo za 5 do 10 minut.

Mar ni bogastvo travnika že s samo zgoraj omenjeniim rastlinami oz. zelišči nadvse pestro, uporabno in koristno? Spoštujmo naravo, sprehodimo se kdaj ob robu gozda, čez visoke trave pred košnjo in utrgajmo kakšno izmed poletnih cvetic. Če ne drugega, si iz njih naredite čudovit, poletni šopek.

  • Avtorica članka:

Maja R. Mihovec, s.p.

Tel.: 040 414 682

E-mail: bogastvo.travnika@gmail.com

Splet: www.bogastvo-travnika.si

Oglejte si še:

  • Vam je bil članek Bogastvo travnika poleti všeč? Podelite ga tudi s svojimi prijatelji na Twitter-ju in Facebook-u. Ali imate tudi sami kakšen dober recept na zalogi za pripravo zdravju prijazne hrane? Bi ga želeli podeliti z bralci spletne strani Zdrava prehrana? Imate še kakšno vprašanje, komentar ali pripombo? Veseli bomo vašega sporočila na info@zdrava-prehrana.info. Recept bomo za obiskovalce z veseljem objavili na spletni ter FB strani ter vas podpisali kot avtorja članka.
  • Imate tudi vi storitve ali izdelke, izobraževanja, ki so namenjeni skrbi za telo ter bolj zdravemu načinu prehranjevanja in bivanja? Bi radi na spletni strani Zdrava prehrana, ki ima že preko 10.000 unikatnih obiskovalcev mesečno, objavili vabilo za kakšen tečaj, delavnico ali izobraževanje s področja bolj zdravega načina življenja? Pišite nam na info@zdrava-prehrana.info in dogovorili se bomo za sodelovanje.

Deli s prijatelji/Share

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana