Bogastvo travnika poleti 2. del

Bogastvo travnika poleti 2 del - dobra misel

Letošnje poletje je čudovito in travniki ponujajo pravo bogastvo. Tokrat bomo malce pokukali v svet šentjanževke, dobre misli in rumene lakote. Same zanimive rastline, ki jih je trenutno v izobilju.

Šentjanževka (Hypericumperforatum) je rastlina, pri uporabi katere moramo biti previdni. Predvsem jo moramo res dobro poznati in vedeti kako in kdaj jo lahko uporabljamo oz. kdaj ne.

Bogastvo travnika poleti - šentjanževka

Bogastvo travnika poleti – šentjanževka

Šentjanževka je namreč razvrščena pod zdravila, saj ima močne učinke, pripravki iz nje pa so fototoksični. Kar nekaj vrst šentjanževke raste pri nas, vendar pa se ne uporabljajo vse v zdravilne namene.

V ljudskem zdravilstvu se jo danes nabira predvsem za: izdelavo olja, ki je prepoznavne rdeče barve in se ga uporablja za nego poškodovane kože, pri ranah, opeklinah. Lahko jo tudi sušimo ali delamo tinkturo. Pripravkov iz šentjanževke ne uporabljamo, če smo izpostavljeni soncu ali če jemljemo kakršna koli zdravila.

Dobra misel (Origanumvulgare, v naslovni sličici prispevka) je razširjena divja rastlina z lepim vonjem. Uporabljamo jo lahko kot začimbno rastlino, podobno kot majaron ali origano. Lepo obarvane cvetove nabiramo za pomirjujoče kopeli, ki denejo v zimskem času.

Bogastvo travnika poleti - lakota rumena

Bogastvo travnika poleti – rumena lakota

Rumena lakota(Galiumverum)je podobna beli, plazeči lakoti. Cveti sredi poletja, ima rahel meden vonj. Pogosto se uporablja za izdelavo mazil, za kopeli ipd., ker dobro deluje na kožo.

  • Avtorica članka:

Maja R. Mihovec, s.p.

Tel.: 040 414 682

E-mail: bogastvo.travnika@gmail.com

Splet: www.bogastvo-travnika.si

Oglejte si še:

  • Vam je bil članek Bogastvo travnika poleti 2. del všeč? Podelite ga tudi s svojimi prijatelji na Twitter-ju in Facebook-u. Ali imate tudi sami kakšen dober recept na zalogi za pripravo zdravju prijazne hrane? Bi ga želeli podeliti z bralci spletne strani Zdrava prehrana? Imate še kakšno vprašanje, komentar ali pripombo? Veseli bomo vašega sporočila na info@zdrava-prehrana.info. Recept bomo za obiskovalce z veseljem objavili na spletni ter FB strani ter vas podpisali kot avtorja članka.
  • Imate tudi vi storitve ali izdelke, izobraževanja, ki so namenjeni skrbi za telo ter bolj zdravemu načinu prehranjevanja in bivanja? Bi radi na spletni strani Zdrava prehrana, ki ima že preko 10.000 unikatnih obiskovalcev mesečno, objavili vabilo za kakšen tečaj, delavnico ali izobraževanje s področja bolj zdravega načina življenja? Pišite nam na info@zdrava-prehrana.info in dogovorili se bomo za sodelovanje.

Deli s prijatelji/Share

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana