Bogastvo travnika poleti 3. del

Bogastvo travnika - Ognjič

Tudi konec letošnjega poletja je zunaj še vedno prijetno toplo, travniki pa se kopajo v številnih odtenkih zelene barve. Deževje pospešilo rast ne le visokih trav, pač pa tudi zeli in letošnje poletje se prav lepo zaključuje. Veliko rastlin je ponovno oživelih in jih lahko znova nabiramo. Tako najdemo v zavetju travnika svežo navadno zvezdico, mlade liste pa poganja tudi regačica. Vsi, ki radi nabirate plodove, pa so vam na voljo tudi bezgove jagode, vendar pozor – nabiramo le zrele jagode, pa še te je potrebno toplotno obdelati, da ne pride do kakšnih zastrupitev.

V tokratnjem prispevku vam predstavljamo vsesplošno znano zdravilno in negovalno rastlino ter eno malce manj znano, za konec pa vam bomo predstavili še eno začimbno rastlino.

Bogastvo travnika - Ognjič

Ognjič lahko uporabljate ne le za celjenje ran, opeklin ter pri pikih, pač pa tudi pri pripravi jedi – pri pripravi juh in celo sladic.

Ognjič (Calendulaofficinalis), imenovan tudi zdravilni ognjič z lepimi, rumeno oranžnimi cvetovi najdemo po vrtovih. Zaseje se sam.

Uporaben je za sušenje, za  izdelavo oljnega ali alkoholnega izvlečka, pa tudi v kulinariki. Lepo obarva različne jedi od juh do sladic.

Izdelki iz ognjiča se uporabljajo za celjenje ran, pri opeklinah in pikih, za kreme in mazila.  Je varen za uporabo, pazljivost pa je vseeno potrebna v času nosečnosti in dojenja.

Bogastvo travnika - Sporiš

Sporiš pomaga pri bolečih menstruacijah in pospešuje laktacijo.

Sporiš (Verbenaofficinalis) pogosto najdemo na vrtu kot plevel.

Rastlina je razvejana z drobnimi modrimi cvetovi. Danes bolj nepoznana, sicer pa odlična za čajne mešanice pri migrenah in glavobolih, pri boleči menstruaciji, še najbolj raziskano pa je njeno delovanje na pospeševanje laktacije.

Skupaj z janežem ali kumino in meliso si lahko pripravimo čaj za pospeševanje laktacije.

Bogastvo travnika - Šetraj

Šetraj pomaga pri želodčnih krčih, uporabimo pa ga lahko tudi pri izdelavi slanega peciva, v juhah, pri pripravi kruha, mesnih ter ribjih jedeh. Lahko si pripravite tudi čajno mešanico.

Šetraj (Saturejahortensis) v času cveteja obletavajo številne žuželke. Ima značilen okus in nabiramo lahko že mlade poganjke pred cvetenjem.

Uporaben je za izdelavo namazev, slanega peciva, kruha, v juhah, pri mesnih in ribjih jedeh ipd.

Sicer pa je dobrodošel tudi v kopeli ali pa za izdelavo tinktur in za čajne mešanice. Pomaga pri  želodčnih krčih.

Kot ste lahko razbrali iz zgornjih vrstic, je poletni travnik prav v teh dneh poln zdravilnih rastlin, plodov in zeli, zato se le podajte v zavetje bogastva travnika.

  • Avtorica članka:

Maja R. Mihovec, s.p.

Tel.: 040 414 682

E-mail: bogastvo.travnika@gmail.com

Splet: www.bogastvo-travnika.si

Oglejte si še:

  • Vam je bil članek Bogastvo travnika poleti 2. del všeč? Podelite ga tudi s svojimi prijatelji na Twitter-ju in Facebook-u. Ali imate tudi sami kakšen dober recept na zalogi za pripravo zdravju prijazne hrane? Bi ga želeli podeliti z bralci spletne strani Zdrava prehrana? Imate še kakšno vprašanje, komentar ali pripombo? Veseli bomo vašega sporočila na info@zdrava-prehrana.info. Recept bomo za obiskovalce z veseljem objavili na spletni ter FB strani ter vas podpisali kot avtorja članka.
  • Imate tudi vi storitve ali izdelke, izobraževanja, ki so namenjeni skrbi za telo ter bolj zdravemu načinu prehranjevanja in bivanja? Bi radi na spletni strani Zdrava prehrana, ki ima že preko 10.000 unikatnih obiskovalcev mesečno, objavili vabilo za kakšen tečaj, delavnico ali izobraževanje s področja bolj zdravega načina življenja? Pišite nam na info@zdrava-prehrana.info in dogovorili se bomo za sodelovanje.

Deli s prijatelji/Share

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana