Bogastvo travnika jeseni – 2. del

Bogastvo travnika jeseni - II. del - hmelj

V naravi tudi v jeseni, ko nas rastlinje bogato obdarja in se narava hkrati pripravlja na zimski počitek, najdemo nadvse uporabne rastline, iz katerih si lahko naredimo kavo, s pomočjo katerih se lahko umijemo ali pa jih uporabimo za priljubljeno pijačo. Vas zanima, katere so te rastline?

 

Bogastvo travnika jeseni - II. del - hrast

Iz hrastovih želodov si lahko pripravite okusno hrano.

Hrast (Quercus) – poznamo več vrst hrastov (dob, graden ipd.). Spomladi nabiramo lubje in mlade liste, ki jih uporabimo v kopelih proti potenju, pri izpuščajih ipd. Hrastovi plodovi – želodi, pa nam v jesenskem času ponujajo priložnost za izdelavo kave. Nabiramo želode, ki so popadali na tla, jih olupimo, prepražimo in zmeljemo. Napitek ni ravno okusen oz. moramo se ga navaditi, tako kot vsake stvari. Če želode pred praženjem pokuhamo, bodo okusnejši, vendar pa izgubijo velik del zdravilnega učinka. Želodov prah pripravimo podobno, kot sicer delamo kavo, le da ga kuhamo 10 min.

 

Bogastvo travnika jeseni - II. del - hmelj

Hmeljev pripravek vas bo zazibal v sladek sen.

Hmelj(Humuluslupulus) najdemo tudi ob potokih. Je zelo okusna spomladanska zelenjava, ko nabiramo mlade poganjke (podobno kot beluše). Jeseni pa nabiramo ženska socvetja. Rumen prah v njih je lululin, ki vsebuje veliko grenčin. Posušeni storžki so lahko zelo zanimiv okras, dodamo jih lahko tudi v čaje proti nespečnosti (neprijeten, grenak okus) ali pa za izdelavo »uspavalnih« povštrčkov.

 

Bogastvo travnika jeseni - II. del - navadna milnica

Z navadno milnico si lahko umijete lase ali telo.

Navadna milnica (Saponariaofficinalis) je rastlina, ki jo moramo prepoznati v jeseni, ko že odcveti. Nabiramo njeno korenino, ki vsebuje veliko saponinov in se jo zato uporablja za izdelavo milne tekočine za umivanje in za lase. Rastlina je sicer kar razširjena, predvsem na vlažnih rastiščih, cveti v poletnih mesecih v obmorskih krajih prej, v alpskih dolinah pa še avgusta. Če jo imamo na vrtu, se zelo razrase in ji jesensko izkopavanje korenin prav nič ne škodi.

  • Avtorica članka:

Maja R. Mihovec, s.p.

Tel.: 040 414 682

E-mail: bogastvo.travnika@gmail.com

Splet: www.bogastvo-travnika.si

Viri:

–          Sodobna fitoterapija: SFD

–          Zdravilne rastline in njih uporaba: Richard Willfort

–          Zdravilne rastline: Ingrid in Peter Schönfelder

–          Lastno znanje in izkušnje

Oglejte si še:

  • Vam je bil članek Bogastvo travnika jeseni – 2. del všeč? Podelite ga tudi s svojimi prijatelji na Twitter-ju in Facebook-u. Ali imate tudi sami kakšen dober recept na zalogi za pripravo zdravju prijazne hrane? Bi ga želeli podeliti z bralci spletne strani Zdrava prehrana? Imate še kakšno vprašanje, komentar ali pripombo? Veseli bomo vašega sporočila na info@zdrava-prehrana.info. Recept bomo za obiskovalce z veseljem objavili na spletni ter FB strani ter vas podpisali kot avtorja članka.
  • Imate tudi vi storitve ali izdelke, izobraževanja, ki so namenjeni skrbi za telo ter bolj zdravemu načinu prehranjevanja in bivanja? Bi radi na spletni strani Zdrava prehrana, ki ima že preko 10.000 unikatnih obiskovalcev mesečno, objavili vabilo za kakšen tečaj, delavnico ali izobraževanje s področja bolj zdravega načina življenja? Pišite nam na info@zdrava-prehrana.info in dogovorili se bomo za sodelovanje.

Deli s prijatelji/Share

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana