Voda in masaža telesa

Voda in masaža telesa

Voda in masaža telesa – Wellness – Zdrava prehrana

 • Voda – vir življenja in najpomembnejši del našega telesa!

Brez vode ni življenja. Dejstvo, ki ga vsi poznamo. Naše telo je sestavljeno iz približno 70 do 85% vode, kar pomeni, da je voda dejansko najpomembnejši del našega telesa. Poleg odplavljanja toksinov prinaša telesu hrano, minerale in kisik, vlaži sklepe in sluznice, olajša delovanje organom, preprečuje trenja, prenaša informacije, vzdržuje telesno temperaturo, poskrbi za odplavljanje nepotrebnih in toksičnih snovi iz telesa, preprečuje nalaganje teh snovi ipd. V nadaljevanju tega prispevka vam bom predstavila, kako sta povezani med seboj boda oz. pravilna hidriranost telesa ter masaža telesa.

 • Voda v telesu – ali veste, v katerem delu telesa najdemo najmanj in v katerem največ vode?

Najmanj vode najdemo v kosteh in v zobeh (dobrih 10%), največ pa v slini in limfi (do 96%), v krvi (ca. 90%), v možganih (ca. 80%), pljučih (ca. 80%), mišicah (ca.75%). Moško telo vsebuje v povprečju več vode, kot žensko. Razlog za to je razlika v količini mišične mase in maščobnega tkiva. Mišice namreč vsebujejo več vode, kot maščobna tkiva, moško telo pa vsebuje ca. 10% več mišic, kot žensko. Prav zato sta masaža telesa in voda v še kako zelo tesni povezavi.

 • Dehidracija – kako veste, da trpite zaradi pomanjkanja vode v telesu?

Med prve posledice pomanjkanja vode oz. dehidracije sodijo glavoboli, omedlevice, znižanje krvnega tlaka, poruši se ravnotežje in dolgoročno lahko pride tudi do zastrupitve, okvare organov in možganov. Pitje zadostne količine vode je zato izjemnega pomena.

 • Koliko vode naj popijemo, da bo še ravno prav?

To je odvisno od posameznika, njegovih dnevnih aktivnosti in nenazadnje tudi od vremena in letnega časa. Odvisno tudi od tega ali se nam obeta masaža telesa, saj je pred masažo vedno dobro hidrirati telo. Vendar pa velja pravilo, da potrebuje odrasel človek od 2 do 3 litre vode na dan, da telesu omogoči normalno delovanje. In »voda« pomeni čisto navadna voda (in ne mineralna voda, čaj, umetne pijače, pivo ipd.). Najbolje bomo za telo naredili, če bomo takoj, ko vstanemo, spili 6 dcl vode. Če se nam zdi to veliko, ali če ne moremo popiti toliko, potem popijemo npr. en kozarec in količino vsak dan zvišamo za 1 dcl, dokler ne pridemo do 6 dcl. Nato počakamo vsaj pol ure, da se voda lepo porazporedi po telesu in šele nato imejmo zajtrk. Zjutraj se splača vstati pol ure prej zaradi vode in zajtrka – to je izjemna dolgoročna naložba. Do konca dneva nam tako ostane samo še liter in pol.

Voda in masaža telesa - Maja R. MIhovec pri delu

Voda in masaža telesa – Maja R. MIhovec pri delu

 • Masaža telesa in voda – kako sta povezana?

Pitje vode je pomemben dejavnik pred in po masaži in pomaga, da iz masaže potegnemo kar največ.

Pred masažo je pomembno, da so telo, in s tem tudi mišice, hidrirani. Terapevt lahko tako deluje globlje in lažje.  Po masaži pa zato, ker masaža telesa poveča cirkulacijo, s čimer se poveča dotok krvi v mišice in na področja, ki so bila blokirana zaradi mišične napetosti, zakrčnine. Do zatrdlin v mišicah pride zaradi stresa, zaradi poškodb, fizične aktivnosti ipd. Ko terapevt ta področja dobro obdela in razbije, s tem  poveča pretok krvi. Zato telo potrebuje veliko vode, da nabrane toksine, ki so se sprostili, odplavi iz telesa.

 • Bi radi izvedeli še več o vodi in njenem učinku na telo? Oglejte in preberite si naslednje vire:
 • internetna stran Rižanskega vodovoda
 • knjiga Voda za zdravje in življenj: niste bolni, žejni ste! – Fereydoon Batmanghelidj
 • knjiga Telo kliče po vodi – Fereydoon Batmanghelidj

 Photo source/Vir slike v glavi prispevka: http://www.uniquetimes.org/wp-content/uploads/2011/12/glass_of_water.jpg

Bi si tudi vi radi privoščili sproščujočo, energetsko terapevtsko ali športno masažo? Ste utrpeli kakšno poškodbo pri rekreaciji oz. udejstvovanju v športu? Kontaktirajte Majo Rožac Mihovec na naslednjem naslovu:

Maja R. Mihovec s.p.

Info in rezervacija terminov:

Lokacija: Center Vit-Al, Cesta na Ključ 60, Ljubljana – Dolgi most

Spletna stran: www.bogastvo-travnika.si, www.tetam.net

 • Oglejte si še:
 • Energetsko terapevtska masaža hrbta in hrbtenice
 • Romantična darila iz srca – naredite dišeča, uporabna in unikatna darilca za vaše najdražje iz srca
 • Domače milo – naredite si čisto svoje, unikatno, dišeče in barvito, predvsem pa zdravju prijazno domače milo
 • Naravni deodorant – recept za pripravo naravnega deodoranta, s pomočjo katerega boste učinkovito, za 24 ur, pregnali neprijetne vonjave, nežen vonj kokosa pa bo edini vonj, ki ga boste zaznavali na sebi – preverjeno učinkovito deluje!
 • Balzam za ustnice – odličen recept za pripravo nežnega balzama za ustnice – preverjetno učinkovit recept!
 • Vam je bil članek Voda in masaža telesa všeč? Delite ga s svojimi prijatelji, hvaležni vam bodo. Še predvsem, če se tudi sami športno udejstvjujejo in iščejo temeljito regeneracijo, sprostitev ali le terapijo zaradi poškodb. Povabite jih, da obiščejo spletno stran www.zdrava-prehrana.info.
 • Če imate dejavnost, v okviru katere organizirate tečaje, delavnice ali pa ponujate izdelke in storitve, ki so povezani z bolj zdravim načinom življenja, prehranjevanja in nege telesa ter duha, in bi jih želeli predstaviti ali ponuditi obiskovalcem te spletne strani, ki ima že preko 11.000 unikatnih obiskovalcev mesečno, nam pišite na info@zdrava-prehrana.info in dogovorili se bomo za sodelovanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana