Šipek in šipkov sirup

Šipek, šipkov čaj in šipkova marmelada

Ste letos že nabrali šipkove plodove, iz katerih si lahko pripravite okusne posladke? Šipkova marmelada, šipkov čaj in šipkov sirup (spodaj najdete 2 recepta za pripravo sirupa) vas bodo v mesecih, ki so pred nami, dodobra ogreli, napojili z vitamini, minerali ter razvajali vaše brbončice.

Več o izjemnih lastnostih šipka oz. njegovih plodov ter semen vabljeni, da si preberete o prispevku o šipku, spodaj pa na vas že čaka recept za pripravo vsestransko uporabnega in okusnega šipkovega sirupa. Šipkov sirup namreč lahko uporabite na različne načine, kot posladek, dodatek k jedem, sladicam ali v čaju, da izboljšate njegov okus.

  • Recept za šipkov sirup – 1. možnost

Za pripravo šipkovega sirupa boste potrebovali:

  • 1 kg šipkovih plodov oz. jagod
  • 6 dcl svežega jabolčnega soka
  • med po okusu
  • stekleničke
Cvetlični nakit

Cvetlični nakit (zapestnica) – Iščete unikatno, uporabno darilo za ženske ali pa čuten in eleganten modni dodatek? Obiščite e-trgovino Unikatnica.com, v kateri najdete tudi ročno izdelan Cveltični nakit – ogrlice, zapestnice, uhane in prstane za ženske.

1. Ko boste nabrali zrele šipkove jagode (1 kg) oz. plodove, jih najprej operite, nato pa jih prerežite na polovice. Prelijte jih s 6 dcl čistega, sveže stisnjenega jabolčnega soka.

2. Nato pustite, da prerezane šipkove jagode stojijo čez noč v jabolčnem soku, drugi dan pa jih prelijte v večji lonec ter zavrite zmes, kjer naj se kuha, dokler ne bo zmes mehka.

3. Šipkov sok precedite ter ga osladite z medom. Šipkov sirup lahko nato prelijete v stekleničke, ki jih dobro zaprete ter shranite v suhem in temnem prostoru. Priporočeno je, da zaužijete 1 žlice šipkovega sirupa na dan.

  • Recept za šipkov sirup – 2. možnost

1. Namesto jabolčnega soka lahko uporabite tudi navadno vodo (cca 2-3 litre), ki jo zavrete, nato pa date vanjo narezane plodove, kjer se naj ti kuhajo še cca 5-10 minut, dokler voda ponovno ne zavre. Nato posodo s šipkovo vodo ter plodovi odstavite  ognja in jo pustite 20 minut, da se malce ohladi ter plodove nato precedite skozi cedilo.

2. Šipkove plodove date ponovno v posodo, dolijete cca 1-1,5 litra vrele vode, plodove znova zavrete ter jih nato pustite stati cca 10-15 minut.

3. Obe tekočini (precejeni) nato zlijete skupaj ter ju kuhate na mernem ognju toliko časa, dokler nekaj tekočine ne izpari in je ne ostane še 1-1,5 litra.

4. Šipkovi vodi dodajte sladkor ali med in vodo segrevajte še 10 minut. Nato vroč šipkov sirup nalijte v steklenice in jih neprodušno zaprite (steklenice pred tem sperite v vreli vodi, da se uničijo vse bakterije oz. umazanija, ki bi lahko pokvarila šipkov sirup).

5. Tako narejen sirup nato hranite v suhem in temnem prostoru, najbolje v kleti po odprtju pa v hladilniku.

Šipkov sirup se bo odlično odrezal na sladicah – pecivih, sladoledu, tudi v sadnih kupah, z njimi si lahko zasladite navadno vodo, ki vas bo v vročih poletnih dneh osvežila, v čaju pa vas bosta žlička ali dve šipkovega sirupa dodatno napojila z vitamini in minerali, ki jih vsebujejo šipkovi plodovi.

  • Oglejte si še:
  • Vam je bil članek Šipek in šipkov sirup všeč? Podelite ga tudi s svojimi prijatelji na Twitter-ju in Facebook-u. Ali imate tudi sami kakšen dober recept na zalogi za pripravo zdravju prijazne hrane? Bi ga želeli podeliti z bralci spletne strani Zdrava prehrana? Imate še kakšno vprašanje, komentar ali pripombo? Veseli bomo vašega sporočila na info@zdrava-prehrana.info. Recept bomo za obiskovalce z veseljem objavili na spletni ter FB strani ter vas podpisali kot avtorja članka.
  • Imate tudi vi storitve ali izdelke, izobraževanja, ki so namenjeni skrbi za telo ter bolj zdravemu načinu prehranjevanja in bivanja? Bi radi na spletni strani Zdrava prehrana, ki ima že preko 10.000 unikatnih obiskovalcev mesečno, objavili vabilo za kakšen tečaj, delavnico ali izobraževanje s področja bolj zdravega načina življenja? Pišite nam na info@zdrava-prehrana.info in dogovorili se bomo za sodelovanje.

Deli s prijatelji/Share

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana