Ameriške borovnice – vir vitaminov in mineralov

Ameriške borovnice – Zdrava dieta – Zdrava prehrana

Ameriške borovnice

Le malo je sadežev, ki preprečujejo nastanek toliko bolezni sodobnega časa, kot so ameriške borovnice na zgornji sličici. Rak, srčno žilne bolezni, visok krvni pritisk, holesterol – ta majhen sadež je izjemno močan pri prečevanju teh bolezni.

Predstavljajte si sočne, sladko kisle sadeže, ki po barvi spominjajo na najgloblje modro morje, obarvano s pridihom indigo barve. Ameriške borovnice, ki jih najdemo na višje ali nižje raslih grmičkih, so med najokusnejšimi sadeži, ki so bogati z naslednjimi snovmi, minerali in vitamini:

 • vitaminom B6
 • C vitaminom
 • Kalijem
 • diabetičnimi vlakninami
 • fitokemikalijo antocianinom
 • Ameriške borovnice preprečujejo nastanek nekaterih najnevarnejših bolezni sodobnega časa.

Antocianin je znan po tem, da deluje protivnetno in preprečuje nastanek raka, ta vrsta borovnic pa je poznana tudi po slednjih učinkih:

 • uravnava krvni pritisk
 • znižuje holesterol
 • znižuje možnost nastanka srčno žilnih bolezni
 • preprečuje oz. blaži simptome depresije
 • izboljšujejo spomin ter zmožnost pomnjenja

Da zgoraj našteto drži, so dokazali tudi s poskusi na živalih, kjer so pri podganah, ki so jim umetno inducirali možgansko kap, ugotovili, da imajo manjše poškodbe na možganih od tistih, ki niso uživale borovnic.

 • Imate radi džeme, pite in vino? Iz te vrste borovnic lahko pridelate slastno borovničevo vino, sokove, pite, marmelade, džeme, tudi borovničeva pita je zelo okusna.

Ameriške borovnice imamo radi zaradi njihovega čudovitega okusa in tudi zaradi njihove vsestranske uporabnosti. Iz njih (s postopkom fermentiranja jagod ter zorenjem vina) lahko pridelamo okusno borovničevo vino. Za slednje so najbolj primerne borovnice, ki uspevajo na nizko raslih grmičkih. Okusni so tudi borovničeva marmelada, džem, borovničeva pita, borovničev pire in borovničev sok.

 • Kdaj so ameriške borovnice prispele v Evropo?
Ameriške borovnice sajenje

Ker sadeži rastejo na grmičkih, ne zavzamejo veliko prostora, zato jih lahko posadite tudi v vrtove. Zrasli bodo vse od 10 cm do 4 m, odvisno od vrste, ki jo boste posadili.

V Evropo so našle pot šele v 20. stoletju, ko so jih 1930 leta, najprej v Nemčijo in nato na Nizozemsko, prinesli iz Severne Amerike. Nato so jih pričeli vzgajati še v Romuniji, na Poljskem, v Italiji, na Madžarskem ter v drugih evropskih državah.

 • Čas cvetenja, velikost in nabiranje sadežev
Cvetlični nakit

Cvetlični nakit (zapestnica) – Iščete unikatno, uporabno darilo za ženske ali pa čuten in eleganten modni dodatek? Obiščite e-trgovino Unikatnica.com, v kateri najdete tudi ročno izdelan Cveltični nakit – ogrlice, zapestnice, uhane in prstane za ženske.

Morda celo bolj kot naše navadne, gozdne borovnice, so ameriške borovnice priljubljene zaradi časa zorenja sadežev – te lahko nabirate, v kolikor imate v vrtovih nasajene grmičke različnih vrst ameriških borovnic, skoraj 2 meseca, sicer pa je čas cvetenja teh borovnic med majem ter avgustom, odvisno od lokacije, kjer so gojene. Borovnice rastejo na grmičkih, visokih od 10 cm, pa vse do 4 m.

Sadeži ameriških borovnic so lahko veliki nekaj milimetrov, pa vse do 1,7 mm. Večji sadeži so tudi bolj sladkih, sicer pa kiselkast okus, ki je prisoten poleg sladkega, variira glede na vrsto borovnic.

In ko boste naslednjič izbirali sadna drevja ter grmovnice, se spomnite na ameriške borovnice, ki vam bodo prav lepo uspevale tudi v vrtovih, vas sladkale vsaj 2 meseca, za to pa od vas ne bodo zahtevale preveč prostora. Poleti, med zorenjem jagod, jih zaščitite z mrežo, saj so ti sadeži omamna vaba za vse vrste ptic.

Oglejte si še:

Preberite si še:

 

 • Vam je bil članek Ameriške borovnice všeč? Delite ga s svojimi prijatelji ter jih povabite, da se pridružijo FB strani Zdrava-prehrana.info. Imate tudi sami kakšen recept za pripravo sladic ali okusne, zdravju bolj prijazne hrane? Morda bi radi obiskovalcem te strani predstavili svoj izdelek ali storitev? Pišite nam na info@zdrava-prehrana.info in z veseljem bomo objavili vaš prispevek ali pa se z vami dogovorili za sodelovanje. jih povabite, da obiščejo spletno stran www.zdrava-prehrana.info. Hvaležni vam bodo!
 • Imate dejavnost, v okviru katere organizirate tečaje in delavnice ali ponujate izdelke ter storitve, ki so povezani z bolj zdravim načinom življenja, prehranjevanja ter nege telesa in duha? Bi jih želeli predstaviti ali ponuditi obiskovalcem te spletne strani, ki ima že preko 11.000 unikatnih obiskovalcev mesečno, nam pišite na info@zdrava-prehrana.info in dogovorili se bomo za sodelovanje.

Deli s prijatelji/Share

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana