Čudežna limona in limonin sok

Limona in limonin sok

 Limona in limonin sok – Vitamini – Zdrava prehrana – Zdrava dieta

“Ne drži se, no, kot limona.” “Limonin nasmešek.” “Kisla kot limona.” Oh, ta rumeni, čudežni sadež 🙂 Limona je okusen sadež iz rodu citrusov, ki ga večina izmed vas pozna kot rumen, okrogel, na obeh straneh malce podaljšan plod, ki raste na limonovcu. Nekateri med vami ga imate morda celo doma, posajenega v koritu, kisle plodove pa vam rodi 1x do 2x letno.

Limona ni poznana le zaradi izjemnih učinkovin limoninega soka, ki vsebuje največ C vitaminov, pač pa tudi zaradi številnih drugih pozitivnih lastnosti oz. učinkov.

  • Limona pomaga pri izgubi teže

Ste vedeli, da limonin sok pomaga pri uravnavanju napadov lakote pri ljudeh, ki želijo igubiti težo? Na tak način lažje pridejo do željene teže, seveda ob upoštevanju primerne diete ter s pomočjo fizične aktivnosti.

  • Limonin sok proti mastni koži in gubicam
Eterično olje limone, ki ga primešajo v naravne kremice za obraz, odlično pomaga v boju proti mastni koži. Tako naj bi vsi, ki mate mastno kožo, izbrali kremo, ki vsebuje tudi eterično olje limone, hkrati pa limonin sok, ki si ga nanesete neposredno na kožo (kot neke vrste čistilo oz. masko, ki jo kasneje, po nekaj minutah sperete z obraza), tudi gladi brazgotine in gubice.
  • Limonin sok – učinkovito čistilo in odstranjevalec vodnega kamna

Ste vedeli, da lahko že ena limona dodobra zlošči vaše stanovanje? Limonin sok (tudi citronska kislina) bo dodobra odstranil vodni kamen iz korita in kuhinjskih ter kopalničnih elementov. Svež vonj tal, ki smo jih umili z vodo, razredčeno s sokom limone ter soli, pa bo ploščicam vrnil lesk in v prostor vdahnil prijeten, osvežujoč vonj.

Cvetlični nakit (zapestnica) – Iščete unikatno, uporabno darilo za ženske ali pa čuten in eleganten modni dodatek? Obiščite e-trgovino Unikatnica.com, v kateri najdete tudi ročno izdelan Cveltični nakit – ogrlice, zapestnice, uhane in prstane za ženske.

Cvetlični nakit (zapestnica) – Iščete unikatno, uporabno darilo za ženske ali pa čuten in eleganten modni dodatek? Obiščite e-trgovino Unikatnica.com, v kateri najdete tudi ročno izdelan Cveltični nakit – ogrlice, zapestnice, uhane in prstane za ženske.

  • Limona kot razkuževalec vode

Sodobne znanstvene raziskave so potrdile, da limonin sok razkužuje tudi vodo. Seveda najbolj trdovratnih bakterij ne more uničiti, vseeno pa so limonin sok uporabljali kot razkužilo že pred stoletji.

  • Limona in limonin sok blažita razpoke na vaših rokah

Ne le, da limonin sok blaži od sonca pordelo kožo (enak učinek ima tudi navadn jogurt), pač pa bo vašim razpokanim rokam nudil zaščito in jih blažil. Zato si na roke, če imate razpoke, pozimi kanite nekaj kapljic limoninega soka in jih vtrite v razpoke. Na začetku vas bo limonin sok pekel, a že po nekaj trenutkih boste zaznali prijetno osvežitev, tudi bolečina se bo ublažila.

  • Kava? Ne, hvala! Limona ima bolj zdrav in poživljajoč učinek, pa še telo razstruplja

Še posebej sedaj, v zimskih časih, ko se je naše telo zaradi obilnih pojedin v prazničnem času prenasičilo z oksidanti ter razno raznimi oblogami v črevesju, želodcu ter v jetrih, vam bo limonin sok pomagal, da se teh oblog in strupov, nastalih pri razkrajanju hrane, lažje znebite. Kozarec tople vode, v katero zamešajte sok pol limone ter nekaj soli (v kolikor imate povišan krvni pritisk, se soli izognite), bo pospešil vašo prebavo. Ta kislo slani napitek si zamešajte zjutraj, pred zajtrkom in ga popijte na tešče. Tako boste lažje in hitreje iz črevesja odstranili blato.

  • Limonin sok znižuje krvni pritisk in pospešuje strjevanje krvi, pomaga tudi pri slabokrvnosti

Že pred leti so vedeli, da limonin sok ne le deluje antiseptično (celi rane), pač pa tudi sprošča mišične krče in pospešuje strjevanje krvi, pomaga vam tudi pri zniževanju krvnega pritiska (a pozor! če imate resne težave z visokim krvnim pritiskom, nikar ne odlašajte z obiskom pri zdravniku!), limona tudi pomaga krčiti žile. Vsi, ki trpite zaradi anemije, boste vitamin C še kako potrebovali, če želite, da se ob železo, ki ga boste zaužili s pripravki ali s hrano, transformiralo v telesu prebavljivo obliko.

  • Limona spodbuja živčni sistem in uravnava pH v telesu

Bi se radi znebili zakisanosti telesa? Pri tem vam lahko limonin sok učinkovito pomaga. Limona je namreč ena najbolj alkalnih vrst hrane, kljub temu, da vsebuje citronsko kislino. Namreč, ko jo enkrat zaužijete in presnovite, vam ne bo zakisala oganizma, pač pa vam bo uravnala vaš pH. Eterično olje limone, ki ima visoko noto (kot večina citrusnih olj), spodbuja tudi budnost, pozornost našega uma, zato je priporočljiva uporaba tega eteričnega olja limone v prostorih, kjer želimo ohraniti jasen um in zbranost (učilnice, delovna mesta….)Zagotovo obstaja še mnogo pozitivnih učinkov limone in limoninega soka, o njih pa v kakšnem izmed prihodnjih člankov, zato se le vrnite znova na spletno stran ali pa si preberite naslednje članke, ki so tematsko povezani s tem izjemnim sadežem…

Preberite si še:

  • Vam je bil članek Limona in limonin sok všeč? Delite ga s svojimi prijatelji in jih povabite, da obiščejo spletno stran www.zdrava-prehrana.info. Hvaležni vam bodo!
  • Imate dejavnost, v okviru katere organizirate tečaje in delavnice ali ponujate izdelke ter storitve, ki so povezani z bolj zdravim načinom življenja, prehranjevanja ter nege telesa in duha? Bi jih želeli predstaviti ali ponuditi obiskovalcem te spletne strani, ki ima že preko 11.000 unikatnih obiskovalcev mesečno, nam pišite na info@zdrava-prehrana.info in dogovorili se bomo za sodelovanje.

Deli s prijatelji/Share

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana