Božanska cvetačna juha

Cvetačna juha

Cvetačna juha – Zelenjavni recepti – Predjedi –  Zdrava prehrana

Še bogovi bi jo jedli, če bi jo lahko…tako bi lahko zapisala o okusu, vonju in videzu izjemne cvetačne juhe (na sličici), ki sem jo jedla pred kratkim. Dišala je po različnih začimbah, cvetači, korenju in krompirju, imela je pridih tradicionalnosti in prefinjenosti. Cvetačna juha se je odlično podala h kuhanim kroglicam z marmeladnim nadevom, medtem ko so bile te narejene iz skute, grisa in krompirja, marmeladni nadev pa je imel okus po marelicah.

Vas zanima, zakaj je cvetačna juha tako opevana med mnogimi ljubitelji ne le zelenjavnih, pač pa tudi drugih jedi? Preberite si dejstva o cvetači, s katerimi vas verjetno še nihče ni seznanil.

 • Cvetača – bogata z vitamini iz skupine B, C, K in folno kislino

Cvetača ja pravcata zakladnica vlaknin, mineralov, pa tudi vitaminov iz skupin C in B, tako v njej najdete vitamine B1, B2, B3, B5 B6 ter B9, ki je folna kislina, ki jo nosečnice še kako zelo potrebujejo za normalen razvoj ploda. 1 skodelica pokuhane cvetače naj bi vsebovala cca. 5 mg vitamina C, ki je močan antioksidant, zato cvetačna juha, v kolikor jo uživate v zmernih količinah (ne več kot 4-5x tedensko), pomaga odplavljati proste radikale iz telesa, pa tudi vso odvečno nesnago, ki se sicer ne more izločiti iz telesa sama. Vsebuje pa tudi vitamin K.

 • Cvetača varuje pred srčno žilnimi boleznimi

Ker cvetača vsebuje precej omega-3 maščobnih kislin ter protivnetnih snovi, uživanje teh lahko pripomore k zmanjšanju možnosti za nastanek bolezni, kot so artritis, diabetes, vnetne bolezni črevesja, želodca ter druge srčno žilne bolezni.

 • Imate težave s prebavo, vas muči zaprtje?

Pomaga vam cvetačna juha – zmerno uživanje te vam bo pomagalo, da boste lažje izločili blato, in sicer zaradi vlaknin, ki jih vsebuje cvetača – 1 skodelica te vsebuje cca. 3,0 do 3,3 g vlaknin, kar pomaga tudi pri sposobnosti obrambe črevesne sluznice pred razjedami, ki jo povzroča bakterija helicobacter pliori, ki je pri mnogih ljudeh že sama po sebi prisotna v telesu.

Da pa preidemo od besed k dejanju – zagotovo si sedaj že vsi želite ogledati recept za čudovito cvetačno juho, h kateri se priležejo tudi palačinke brez jajc, bučni zavitek ali katera koli druga jed.

 • Cvetačna juha – recept za 10-12 krožnikov

Pripravite si naslednje sestavine:

 • polovico srednje velike, oprane cvetače
 • 2 srednje veliki čebuli
 • 8 strokov česna oz pol glavce
 • olje za praženje (lahko tudi domačo mast – cvetačna juha bo tako, preverjeno, še najboljšega okusa – ali pa olivno, konopljino oz. palmino olje oz. mast)
 • 6 srednje velikih korenjev
 • 2 velika in 3 srednje velike krompirje
 • 3 l vode (kakšen liter in pol ali 2 vode vam bo ostalo že pri kuhanju oz. pokropanju cvetače)
 • začimbe: poper, sol, luštrek, bazilika, koper, šetraj, lovor (pol lista), kuškatni orešček, peteršilj
 • 1-2 dcl Cvička
 • nekaj cm prave, 100% paradižnikove mezge

Priprava:

1. Cvetačo očistite morebitnih zelenih listov oz. “perja”, pustite pa lahko rumene liste – cvetačo in listje operite, narežite na malo večje kose in jo pokropajte (kuhajte v vreli vodi nekaj minut), pred tem pa v vodo dodajte nekaj soli ter limonin sok ali citronko, da bo cvetača ohranila belo barvo in ne bo porjavela.

2. Predhodno lahko skuhate tudi ostrgano ter očiščeno korenje ter krompir, ni pa nujno.

3. V posodi, v kateri se bo kuhala cvetačna juha,  dodajte eno veliko žlico masti ali olja, na njej popražite olupljeno in nasekljano čebulo, ko ta prične rumeneti, dodajte še olupljen in nasekljan česen. Čebulo in česen pražite, dokler oba zlato ne porumenita, nato dodajte na koščke oz. kolutke nasekljano korenje ter na drobne koščke narezan krompir (ki ste ga predhodno olupili). Med praženjem lahko zmes še malce posolite, po potrebi pa dodajet nekaj Cvička (1/2 dcl do 1 dcl), iz katerega bo med praženjem ter kuho izparel ves alkohol, tako da bo od njega ostala le odlična aroma.

4. Ko se korenje in krompir delno popražita, dodajte še cvetačo, skupaj z vodo, v kateri se je ta predhodno kuhala. Sestavine za cvetačno juho v posodi mešajte, dodajte peteršilj in zalijte z vodo, nato naj se cvetačna juha kuha cca 15-20 minut. Dodajte ji še začimbe ter jo nadalje kuhajte toliko časa, dokler cvetača, korenje in krompir ne bodo popolnoma kuhani oz. srednje mehki.

Vaša cvetačna juha je sedaj pripravljena, da jo postrežete h kakšni povsem lahki ali bolj bogati jedi, prilegla pa se bo tudi kot okusna malica, skupaj z rezino okusnega, domačega kruha.

Oglejte si še:

 • Vam je bil članek Cvetačna juha všeč? Delite ga s svojimi prijatelji in jih povabite, da obiščejo spletno stran www.zdrava-prehrana.info. Hvaležni vam bodo!
 • Imate sami dejavnost, v okviru katere organizirate tečaje, delavnice ali ponujate izdelke ter storitve, ki so povezani z bolj zdravim načinom življenja, prehranjevanja in nege telesa ter duha? Bi jih želeli predstaviti ali ponuditi obiskovalcem te spletne strani, ki ima že preko 10.000 unikatnih obiskovalcev mesečno, nam pišite na info@zdrava-prehrana.info in dogovorili se bomo za sodelovanje.

Deli s prijatelji/Share

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana