Baklava iz pistacije in mandljev

Baklava s pistacijami in medaljoni
Le kdo še ni okusil, videl ali slišal za izjemno dobro, svetovno poznano sladico, imenovano baklava? Verjamem, da ste jo mnogi med vami že jedli, verjetno pa je malo takšnih, ki znajo narediti zares dobro baklavo.
To sladico najdemo tako v turški, grški, kot tudi nekaterih drugih, predvsem orientalskih kuhinjah, zato si poznavalci niso povsem enotnega mnenja, od kje izvira. Strinjajo pa se, da je njen izvor s področja Srednjega vzhoda. Tudi v Sloveniji jo poznamo, sicer pa se zelo poznana turška baklava npr. precej razlikuje od tistih, ki jih najdete npr. v Grčiji ali pa v državah bivše Jugoslavije. Sicer pa mnogi verjamejo, da je bila razširjena po celem območju Ottomanskega imperija, ki je zajemal tudi velik del nekdanje Jugoslavije, zato jo imajo mnogi za pravcato balkansko sladico.
Baklava se tradicionalno pripravlja iz večih, vsaj 5-10 plasti vlečenega testa, med katere namažemo mešanico zmletih orehov ter pistacij. In če obožujete pistacije, potem veste, kako božanskega okusa je še topla, dišeča, mehka baklava, ki se vam stopi med zobmi in ko njen sladek sok steče mimo vseh brbončic 🙂
Spodnji recept za pripravo slastne baklave nam je zaupala Polona trbojević, ki je redna bralka spletne strani Zdrava-prehrana.info. Vabljeni k ogledu in predvsem k temu, da ga tudi v realnosti preizkusite. S Polono verjamemo, da vam bo uspelo, čeravno je potrebno kar nekaj spretnosti in znanja, da bo baklava zares tista “prava”.
Recept – potrebovali boste naslednje sestavine: 
 • 500g svežega vlečenega testa (uporabila sem Pečjakovega)
 • 250g stopljenega masla (uporabite kokosovo maslo, originalno pa je v receptu uporabljeno navadno maslo)
 • 400g zmlete pistacije
 • 200g zmletih mandeljnov
Za sirup pa si pripravite:
 • 350 g melase ali pa 400 g medu, lahko tudi 200 g javorjevega sirupa (originalen recept za baklavo sicer vsebuje 500 g sladkorja, a ker se uporabi sladkorja v receptih na tej spletni strani izogibamo, smo ga nadomestili z melaso ter medom)
 • 1200 ml vode
 • sok 2 limon
 • Baklava s pistacijami in orehi vam bo uspela po tem postopku:
1. Globok pekač premažite z maslom in ga obložite z listom vlečenega testa. Nato ponovno namažite testo z maslom in čez položite še en list testa. List testa sedaj ponovno premažite z maslom, nato pa nanj posujete mešanico pistacije in mandljev.
2. Namazani del prekrijete z listom vlečenega testa, ta list namažete z maslom ter postopek ponavljate, dokler ne porabite vse mešanice iz pistacije in mandljev ter nato zaključite polaganje listov testa z zadnjim listom, ki ga premažete z maslom.
3. Na koncu vzemite zelo oster nož in baklavo narežite na kockice ali trikotnike. Pekač, v katerem je baklava, dajte v predgreto pečico in baklavo pecite na 175°C cca. 30-40 min.
4. Med tem časom, ko se baklava peče, v kozici skuhajte vodo, med (oz. agavin sirup ali melaso) ter narezano limono, skupaj z lupino (pazite, da bo limona imela jedilno lupino). Sirup kuhajte tako dolgo, da se bodo vse stavine med seboj dodobra premešale in stopile ter nato odstranite lupinice limone in pustite, da se sirup ohladi.
5. Ko bo baklava pečena in bo še vroča, jo prelijte s sirupom ter čeznjo poveznite folijo – tako baklavo pustite stati čez noč nekje na hladnem, da se bo dobro napojila s sirupom. Lahko jo tudi obtežite, ko jo prelijete in sicer s kakšno kuhinjsko desko, ki jo pred tem ovijte v alu – folijo. To pa zato, da se zgornja plast baklave ne bo zvila.
 • Avtorica recepta: Polona Trbojević
In kaj sledi naslednji dan? Le še dober tek ter mmmmmmmmm 🙂
Polona, hvala, ker si prispevala ta odličen recept za spletno stran!

Oglejte si še:

 • Vam je bil članek Baklava iz pistacije in mandljev všeč? Podelite ga tudi s prijatelji na Twitter-ju ali Facebook-u. Imate tudi sami kakšen okusen, zdravju prijazen recept za pripravo sladice ali kakšne druge jedi, ki bi ga radi podelili z bralci te spletne strani? Morda pa imate kakšno vprašanje, komentar? Veseli bomo vašega sporočila oz. odziva na info@zdrava-prehrana.info. Recept bomo za obiskovalce z veseljem objavili na spletni strani Zdrava prehrana in na Facebook strani ter vas podpisali kot avtorja članka.
 • Imate tudi vi storitve ali izdelke, izobraževanja, ki so namenjeni skrbi za telo ter bolj zdravemu načinu prehranjevanja in bivanja? Bi radi na spletni strani Zdrava prehrana, ki ima že preko 10.000 unikatnih obiskovalcev mesečno, objavili vabilo za kakšen tečaj, delavnico ali izobraževanje s področja bolj zdravega načina življenja? Pišite nam na info@zdrava-prehrana.info in dogovorili se bomo za sodelovanje.

Deli s prijatelji/Share

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana