Ustvarjalna delavnica – domača mila, jesensko listje

Jesensko listje - domača mila - ustvarjalna delavnica

Milo – jesensko listje

Izdelava domačega trdega mila dopušča ogromno domišljije. Tokrat smo  v navdihu z letnim časom, skupaj z Majo R. Mihovec, s.p. (www.bogastvo-travnika.si), ki je za vas prispevala spodnji članek, obogaten s sličicami, na otroški ustvarjalni delavnici izdelovali prav posebna domača mila v obliki jesenskega listja.

 1. Naredimo milo v jesenskih barvah – dan 1

Za osnovo smo izdelali milo iz kokosovega in oljčnega olja. Ker smo delali z več barvami in milo izmenično vlivali, smo morali paziti na to, da se milo ni začelo prehitro zgoščevati. Za barve pa je  bila uporabljena rumena glina, ki da rumeno rjav odtenek; rdeča glina, ki milo obarva v svojem rdečem tonu; ter posušena in zmleta kopriva, ki da lepo zeleno barvo.

 1. Model in vlivanje – dan 1

Ker smo želeli narediti liste, smo potrebovali temu ustrezen model, ki smo ga obložili s peki papirjem ali folijo npr. plastične škatle in pokrove od kakšne embalaže. Milo smo izmenično vlivali v model – vzorec je tako nastajal kar sam od sebe. Najprej smo vlili malo ene barve, pa nato druge, tretje in četrte, ter postopek ponovili od začetka. Če želimo, lahko po končanem vlivanju vzorec nekoliko dodelamo tako, da ga rahlo premešamo. Da so nastali lepi odtenki, smo milo nato prekrili s folijo, ter ga pustili, da se je strdil.

 1. Kaj je na drugi strani – dan 3 ali 4

Po priližno 2. dnevih smo vzeli milo iz modela. Odstranili smo folijo. Če je bilo milo še vedno premehko, smo morali počakati še kakšen dan ali več, da se je strdilo še olje, zato, da se ga je nato dalo lepše rezati. Nikoli ne vemo, kaj nastane na hrbtni strani, tako smo bili tudi na ustvarjalni delavnici presenečeni nad številnimi barvitimi in raznolikimi vzorčki, kar je naredilo sam postopek izdelave domačega mila v obliki jesenskega listja še bolj zanimiv.

 1. Izrezovanje jesenskih listov – dan 4 ali še kasneje

Že kak dan prej, pred pričetkom delavnice, smo nabrali zanimive liste dreves, ki smo jih uporabili za prerisovanje ali pa kot idejo za obliko. Liste smo z zobotrebcem ali kakšno podobno palčko narisali na milo in izrezali z nožem. Milo se mora tudi sicer lepo rezati, ne sme se krušiti in ne sme se packati. Izrezan list smo nakoncu še porisali in ga pustili naslednjih nekaj tednov zoreti. Uporabili smo rokavice, to priporočamo tudi vam, če imate pri izrezovanju mila kakršnekoli neprijetne občutke na rokah – milo namreč v postopku izdelave jesenskega listja še ni bilo zrelo.

 1. Uporaba ostankov

Kar nam je ostalo od odrezkov jesenskega listja, bomo lahko uporabili kdaj kasneje za izdelavo mila iz milne osnove.

Avtorica prispevka:

Bogastvo travnika

 

Več informacij: za ogled podrobnega programa izobraževanj v ponudbi Osebno svetovanje in ustvarjanje, Maja R. Mihovec, s.p., obiščite spletno stran www.bogastvo-travnika.si

Kontakt: Za prijavo in več informacij pokličite na 040 414 682 ali pišite na bogastvo.travnika@gmail.com (Maja).

 • Oglejte si še:
 • Energetska terapevtska masaža hrbta in hrbtenice – imate bolečine v predelu hrbta in hrbtenice? ali pa bolečine, ki so nepojasnjenega izora? Pomaga vam lahko energetsko terapevtska masaža hrbta in hrbtenice.
 • Športna masaža – za vse športnike, rekreativce ter vse, ki se kakor koli ukvarjate s športom
 • Domače milo in njegova skrivnost – izdelajte povsem unikatna, barvita, dišeča in lična domača trda in tekoča mila, ki jih lahko podarite tudi kot izjemno lepo darilo
 • Romantična darila iz srca – ko iščete ideje za povsem preproste, cenovno ugodne, a učinkovite ideje za domača, romantična darila
 • Voda in masaža – Vse o vodi ter pomenu hidriranosti telesa pri masaži
 • Vam je bil članek Ustvarjalna delavniac – domača mila – jesensko listje všeč? Delite ga s svojimi prijatelji in jih povabite, da obiščejo spletno stran www.zdrava-prehrana.info. Hvaležni vam bodo!
 • Če imate tudi sami dejavnost, v okviru katere organizirate kakšne delavnice, tečaje ali pa ste morda izvajalec kakšne izmed v Sloveniji priznanih alternativnih metod zdravljenja oz. ponudnik izdelkov ali storitev v povezavi z bolj zdravim načinom življenja, prehranjevanja ter nege telesa in duha ter bi jih želeli predstaviti ali ponuditi obiskovalcem te spletne strani, ki ima že preko 10.000 unikatnih obiskovalcev mesečno, nam pišite na info@zdrava-prehrana.info in dogovorili se bomo za sodelovanje.

Deli s prijatelji/Share

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana