Športna masaža za vsakogar

Športna masaža za vsakogar – njen pomen in prednosti – Lepota in zdravje – Wellness – Izobraževanja

Avtor članka: Maja R. Mihovec, s.p. (energetska terapevtska masaža, kontakt: 040 414 682)

 • Šport in športna masaža ne le za športnike, pač pa tudi rekreativce

Danes se vse več ljudi zaveda pomena rednega gibanja. Šport je tako postal za marsikoga vsakdanjik in nedvomno je redna vadba izjemnega pomena za naše počutje in zdravje. Športna masaža je pomemben segment treninga in bi morala biti sestavni del vadbe vsakega, tudi rekreativnega športnika, kajti pogosto se zgodi, da sicer dobro mišljen trening privede do poškodb ali pretirane utrujenosti, ki nadaljnjo vadbo onemogočijo.

 • Kaj je športna masaža, kako vam pomaga?  

Športna masaža je masažna tehnika, ki pomaga pripraviti telo na športni napor, pomaga optimizirati športno udejstvovanje in pomaga pri regeneraciji telesa po športnem naporu, kakor tudi pri dobrem delovanju telesa med samim treningom. Je izrazito individualna, saj ima vsak šport svoje zakonitosti in obremenjuje druge mišice in dele telesa.

 • Cilj športne masaže – sproščanje napestosti v mišicah in…

Športna Masaža - Maja R. MihovecŠportna masaža je eden izmed najboljših načinov za sproščanje mišičnih napetosti in za ponovno vzpostavitev ravnovesja v mišično skeletnem sistemu. Redno masiranje pomaga pri preprečevanju poškodb, ki bi lahko nastale zaradi prekomernega treninga, zaradi kopičenja napetosti v mišicah, zaradi rednega ukvarjanja z določenim športom, ki se nato odrazijo v preobremenjenosti sklepov, vezi, kit in mišic. Neravnovesje v mišicah je pogosto prikrito, vse dokler ne nastane resna poškodba – in prav to lahko s športno masažo preprečimo.

 • Komu je športna masaža namenjena?

Športna masaža je namenjena vsakomur, ki se ukvarja s športom. Zelo pomembna je tudi pri povečanju učinkovitosti, ter pri odpravljanju utrujenosti ali bolečih mišic zaradi športa.  V kombinaciji z ustreznim raztezanjem okrepi držo in gibalne funkcije poveča prilagodljivost in učinkovitost ter vpliva na lahkotnost gibanja.

 • V čem se športna masaža razlikuje od drugih masažnih tehnik?

Prijem pri športni masaži je nekoliko močnejši kot npr. pri klasični. Njen poudarek je na mišičnih vozlih in na povečanju gibljivosti.

 • Ali veste, katere vrste športne masaže poznamo?

Ločimo ogrevalno in regenerativno športno masažo. Ogrevalna masaža je kratka, stimulativna masaža pred športnim naporom. Z njo ogrejemo mišice in spodbudimo cirkulacijo, pomirimo živčne napetosti in telo pripravimo na napor, s čimer se tudi zmanjša možnost poškodb. Regenerativna masaža pa se izvaja po športnem naporu, najbolje da je to v roku dveh ur po večjem naporu. Njen namen je normaliziranje tkiva, lajšanje bolečin, pomaga pri odstranjevanju mlečne kisline iz telesa.

 • Učinki športne masaže

Poleg splošnih učinkov masaže (relaksacija, pospeševaje cirkulacije, razstrupljanje, poživljanje ipd.) je posebnost športne masaže v tem, da na splošno ohranja telo v boljšem fizičnem stanju, preprečuje poškodbe, omogoča hitrejšo regeneracijo po poškodbi in hitrejšo regeneracijo po športnem naporu, omogoča fleksibilnost, pomaga obnavljati mobilnost mišičnega tkiva, povečuje učinkovitost, zmanjšuje bolečine, pomaga pri sproščanju mišic.

 • Globinsko delovanje športne masaže, odpravljanje posledic poškodbe, mehčanje tkiv…

Športna masaža telesaŠportna masaža deluje bolj globinsko in omogoča raztezanje tkiva po dolžini in vstran, razteguje pa se tudi mišično ovojnico in tako sprosti napetosti in pritiske. Pomaga pri samih poškodbah, kot tudi pri odpravljanju posledic poškodb, mehča tkivo, ki je otrdelo in postalo neelastično zaradi treningov (neelastično in otrdelo tkivo je pogosto razlog, da ne pride do napredovanja). Pospeši tudi mikrocirkulacijo, kar omogoča hranilnim snovem lažje prehajanje.

 • Moj pristop

Moj pristop je nekoliko bolj blaga oblika športne masaže, ki je osredotočena predvsem na potrebe rekreativnih športnikov glede na posamezen šport in glede na morebitne težave. Delo je zato povsem individualno, pri čemer uporabljam znanja drugih masažnih tehnik in aromaterapije. Moj namen je predvsem lajšati nastala neravnovesja in omogočanje čim hitrejše regeneracije.

 • Pomen aromaterapije v športni masaži

Uporaba eteričnih olj je zelo pomembno orodje pri masaži. V pravilnih kombinacijah in koncentracijah pomagajo pri dodatnem sproščanju, cirkulaciji, odpravljanju toksinov in regeneraciji. Zaradi nanosa na kožo, je njihovo delovanje tudi globinsko.

Šport zelo dobro deluje na naše telo in počutje, še posebej, če ga kombiniramo z drugimi vidiki zdravega življenja, kamor naj poleg  treninga in prehrane sodi tudi dobra masaža.

Si tudi vi želite učinkovite, sproščujoče športne masaže? Ste utrpeli kakšno poškodbo pri rekreaciji oz. udejstvovanju v športu? Kontaktirajte Majo Rožac Mihovec na naslednjem naslovu:

Maja R. Mihovec s.p.

Info in rezervacija terminov:

Lokacija: Center Vit-Al, Cesta na Ključ 60, Ljubljana – Dolgi most

Spletna stran: www.bogastvo-travnika.si, www.tetam.net

 • Oglejte si še:
 • Domače milo in njegova skrivnost – 25. 5. 2013 – vabljeni na delavnico, na kateri se boste naučili izdelati povsem naravna, barvita, dišeča in lepo oblikovana trda in tekoča mila, prijazna vašemu zdravju
 • Čudovite kreme in domača kozmetika – 8. 6. 2013 – vabljeni na delavnico, na kateri se boste naučili izdelati številne naravne izdelke – kozmetiko za telo in obraz in povsem naravnih sestavin
 • Energetsko terapevtska masaža hrbta in hrbtenice
 • Domače milo – naredite si čisto svoje, unikatno, dišeče in barvito, predvsem pa zdravju prijazno domače milo
 • Naravni deodorant – recept za pripravo naravnega deodoranta, s pomočjo katerega boste učinkovito, za 24 ur, pregnali neprijetne vonjave, nežen vonj kokosa pa bo edini vonj, ki ga boste zaznavali na sebi – preverjeno učinkovito deluje!
 • Balzam za ustnice – odličen recept za pripravo nežnega balzama za ustnice – preverjetno učinkovit recept!
 • Vam je bil članek Športna masaža všeč? Delite ga s svojimi prijatelji, hvaležni vam bodo. Še predvsem, če se tudi sami športno udejstvjujejo in iščejo temeljito regeneracijo, sprostitev ali le terapijo zaradi poškodb. Povabite jih, da obiščejo spletno stran www.zdrava-prehrana.info.
 • Če imate dejavnost, v okviru katere organizirate tečaje, delavnice ali pa ponujate izdelke in storitve, ki so povezani z bolj zdravim načinom življenja, prehranjevanja in nege telesa ter duha, in bi jih želeli predstaviti ali ponuditi obiskovalcem te spletne strani, ki ima že preko 11.000 unikatnih obiskovalcev mesečno, nam pišite na info@zdrava-prehrana.info in dogovorili se bomo za sodelovanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana