Slasten in dišeč češnjev zavitek

Slasten češnjev zavitekČešnjev zavitek – Recepti za sladice – Kuharski recepti – Zdrava prehrana

Tokratnje pisanje članka na temo recepta za češnjev zavitek mi je v prav posebno veselje, saj mi je ta recept med številnimi recepti za sladice zaupal moj oče, ki je strasten gurman in izjemen kuhar ob prostem času. Spremljala sem ga pri enostavnem postopku izdelave češnjevega zavitka, ki ga lahko v roku urice in pol (čas od pričetka priprave ter do takrat, ko boste v usta nesli prvi grižljaj dišečega in sladko-kislega zavitka) izdelate tudi vi.

Pri tem vam ne bo potrebno narediti testa, saj boste tega kupili kar v najbližnji trgovini. Potrebovali pa boste vsaj dva kilograma sladkih zrelih češenj. Nasploh so recepti za sladice v tem času, ko so drevesa in grmovnice polna višenj, borovnic, češenj in ostalega sadja, med najbolj iskanimi med sladkosnedi, kamor sodim tudi sama. Ĺ e najboljše vam bo češnjev zavitek uspel, če ga boste naredili iz domačih češenj.

 • Češnjev zavitek – recept:

Za izdelavo češnjevega zavitka boste potrebovali naslednje sestavine:

 • 2 – 2,5 kilograma zrelih domačih češenj s koščicami (češnje pred nanosom na testo razkoščičite)
 • 5 žlic rjavega, neprečiščenega sladkorja (namesto tega lahko uporabite tudi agavin sirup, med ali melaso)
 • listnato, že pripravljeno testo za izdelavo zavitka, kot je češnjev zavitek (pred uporabo ga navlažite z nekaj kapljicami vode)
 • jedilno margarino (namesto nje lahko uporabite tudi olivno, palmino ali kokosovo olje)
 • 1 kg nepasirane polmastne skute (najboljše je uporabiti domačo, iz kozjega mleka, če te ni, jo poiščite v trgovini ali lokalnih, eko kmetih)
 • 2 celi jajci (domača jajčka so najboljša, če teh ni, jih poiščite pri lokalnih, eko-kmetih)
 • 1 vanili sladkor (namesto njega lahko uporabiti vanilijeve paličice)
 • malce cimeta
 • jedilne drobtine
 • peki papir

Češnjev zavitek boste najlažje izdelali po naslednjem postopku:

ZČešnjev zaviteka češnjev zavitek najprej izdelajte češnjevo maso oz. filo po tem postopku; jajce in rumenjak zamešajte v skuto, dodajte sladkor, vanili sladkor, malce cimeta in nazadnje še razkoščičene češnje. Češnje prerežite na pol, predno jih dodate v maso. Nato maso dobro premešajte, da se vse sestavine za češnjev zavitek med seboj dodobra prepojijo in sprimejo.

Nato že lahko pričemo z izdelavo češnjevega zavitka. Pred pričetkom izdelave listnato testo navlažite z vodo, da se vam med izdelavo ne bo trgal in da se med peko ne bo preveč izsušil. Nato plasti razdelite na 6x po 2 plasti. Izdelali boste pravzaprav 6 zavitkov in jih, drug poleg drugega, položili v pečico na peki papir. Vzemite prvi dve plasti testa, ju na tanko premažite z jedilno margarino ali maslom, posujte z jedilnimi drobtinicami ter do polovice plasti nanesite nekaj žlic mase s češnjami.

Nato zavitek zvijajte, kot bi zvijali rolado ali palačinke in dodajte nekaj mase še na eno polovico preostanka nepremazanega testa. Zavitek zvijte do konca ter robove na enem ter drugem koncu zavihajte navzdol ter proti sredini. Na pekač položite peki papir, ki naj sega do vrhnjega roba pekača, pekač pa premažite z nekaj kapljicami olja ali masla. Prvi izmed šestih zavitkov položite vertikalno v pekač, začenši pri levem ali desnem robu. Nato enak postopek ponovite še s preostalimi petimi kosi testa (5x po 2 plasti testa) in ko boste v pekač položili še preostalih pet zavitkov, izdelajte premaz za celoten češnjev zavitek. Vzemite eno celo jajce, ga ubijte ter rumenjak in beljak stepite z vilico, dodajte malce sladkorja ter z nastalo zmesjo premažite češnjev zavitek.

Pekač položite v predgreto pečico in češnjev zavitek pacite 30 minut na 220°C ter nato še 30 minut na 180°C. Ko je zavitek pečen, ga vzemite iz pekača, nanj poloite vlažno kuhinjsko krpo, da se malce navlaži ter ga postavite v hladno klet ali v kak drug hladen prostor.

Tako, sedaj ga še narežite na kose in ponudite gostom ter največji kos prihranite zase 😉 Pa dober tek in na zdravje s kozarčkom sladkega soka, aperitiva ali vina.

Vesela bom vaših odzivov, če se boste odločili po tem receptu češnjev zavitek izdelati tudi sami, zato mi sporočite, kako vam je uspela izdelava na info@zdrava-prehrana.info 🙂

 • Oglejte si še:
 • Vam je bil recept za Češnjev zavitek všeč? Podelite ga s svojimi prijatelji na Twitter-ju in Facebook-u. Imate tudi sami kakšen zdravju prijazen recept za pripravo sladice oz. kakšne druge jedi in bi ga radi podelili z bralci te spletne strani? Morda pa imate kakšno vprašanje, komentar? Veseli bomo vašega sporočila oz. odziva na info@zdrava-prehrana.info. Recept bomo za obiskovalce z veseljem objavili na spletni strani Zdrava prehrana in na Facebook strani ter vas podpisali kot avtorja članka.
 • Imate tudi vi storitve ali izdelke, izobraževanja, ki so namenjeni skrbi za telo ter bolj zdravemu načinu prehranjevanja in bivanja? Bi radi na spletni strani Zdrava prehrana, ki ima že preko 10.000 unikatnih obiskovalcev mesečno, objavili vabilo za kakšen tečaj, delavnico ali izobraževanje s področja bolj zdravega načina življenja? Pišite nam na info@zdrava-prehrana.info in dogovorili se bomo za sodelovanje.

Deli s prijatelji/Share

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana