Pirin kruh brez kvasa in jajc

Pirin kruh brez kvasa in jajc

Pira je živilo, ki ga mnogi imenujejo kot perventivno živilo, saj vsebuje snovi, ki blagodejno vplivajo na ožilje, srce, pa tudi na prebavo (POZOR! Pri uživanju pire bodite previdni alergiki na gluten, saj tudi pira, čeprav v znatno manjših količinah kot večina preostalih žit, vsebuje gluten), hkrati jo priporočajo tistim, ki imajo kožne bolezni in revmatske težave. Tokratnji recept za pirin kruh je poseben zato, ker pri pripravi kruha ne bomo potrebovali kvasa, pač pa bomo namesto njega uporabili kar prašek vinskega kamna. Pirin kruh je še posebej priporočljiv v prehrani, saj pira vsebuje vitamine iz skupin A, B, D ter E, pa tudi, rudnine, kot so železo, mangan, magnezij ter lahko prebavljive beljakovine. In ne le to, iz pire si lahko pripravite številne zdravju prijazne jedi, tudi sladice, bogate z vlakninami.

  • Recept za pirin kruh brez kvasa

Pripravite si naslednje sestavine:

  • 1 l mineralne vode
  • 1 kg pirine moke
  • 1 čajno žličko praška vinskega kamna
  • 1 žlico olivnega olja
  • sol po okusu
  • Postopek priprave pirinega kruha brez kvasa in jajc:

1. V plastično posodo vsujte pirino moko ter nanjo presejte prašek vinskega kamna, ki ga s kuhavnico enakomerno vmešajte med moko. Pirini moki in prašku dodajte še preostale sestavine in jih dodobra premešajte z mešalnikom.

2. POMEMBNO! Testo za pirin kruh brez kvasa in jajc bo tekoče in ne kompaktno, zato si pripravite ožji ali dvo-delni pekač, v katerega boste vlili tekoče testo za kruh. Še najboljši so pekači z vdolbino, v katere preprosto vlijete zmes za pirin kruh, ne da bi ga oblikovali v kepice.

3. Pirin kruh brez kvasa in jajc pecite 45-60 minut na 200-250°C v predgreti pečici, pri kateri je vključeno zgornje ter spodnje grelo.

Ko bo pirin kruh pečen, ga pustite počivati, dokler se ne ohladi. Kruh sicer ne bo penasto mehak, pač pa bo bolj kompakten, a vseeno izjemno okusen, še posebej, če ga boste premazali s šipkovo marmelado.

Vir naslovne slike v prispevku/Header photo source in the article: http://www.healthyfoodshouldtastegood.com/2011/01/yeast-free-spelt-bread.html

Oglejte si še:

  • Vam je bil članek Pirink kruh brez kvasa in jajc všeč? Podelite ga tudi s svojimi prijatelji na Twitter-ju in Facebook-u. Ali imate tudi sami kakšen dober recept na zalogi za pripravo zdravju prijazne hrane? Bi ga želeli podeliti z bralci spletne strani Zdrava prehrana? Imate še kakšno vprašanje, komentar ali pripombo? Veseli bomo vašega sporočila na info@zdrava-prehrana.info. Recept bomo za obiskovalce z veseljem objavili na spletni ter FB strani ter vas podpisali kot avtorja članka.
  • Imate tudi vi storitve ali izdelke, izobraževanja, ki so namenjeni skrbi za telo ter bolj zdravemu načinu prehranjevanja in bivanja? Bi radi na spletni strani Zdrava prehrana, ki ima že preko 10.000 unikatnih obiskovalcev mesečno, objavili vabilo za kakšen tečaj, delavnico ali izobraževanje s področja bolj zdravega načina življenja? Pišite nam na info@zdrava-prehrana.info in dogovorili se bomo za sodelovanje.

Deli s prijatelji/Share

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana