Prehranska piramida – katero naj izberem?

Prehranska piramida - paleo

Prehranska piramida, imenovana tudi “paleo” piramida, največjo pomembnost pripisuje uživanju zadostne tekočine oz. vode skozi ves dan. Sledi ji zelenjava, ki naj je bo na vašem krožniku največ. Vir slike: http://www.paleotraining.co.uk/Nutrition%282354854%29.htm

Prehranska piramida – Zdrava prehrana – Zdrava dieta

Ste vedeli, da lahko enojajčna dvojčka, kljub enaki genski zasnovi, razvijeta vsak popolnoma drugačne telesne značilnosti? Eden izmed enojajčnih dvojčkov je tako lahko močnejše postave, s precej več odvečne teže in maščobe, medtem ko bo drugi imel popolnoma normalno težo za svojo velikost ter starost?

Razlog tej razliki med njima gre pripisati njunemu življenjskemu ter prehranjevalnemu slogu, pomembno pa je tudi, katera prehranska piramida je tista, po kateri se ravnata pri pripravi vsakodnevnih obrokov.

Prehranska piramida - new plate

V ZDA je bila Michelle Obama pobudnica tako imenovanega “novega krožnika”, oz. “New Plate” ki, za razliko od prehranskih piramid, upošteva tudi razmerje zaužitih vrst hrane. Vir slike: http://umrscblogs.org/2011/09/24/new-plates-on-the-table-the-harvard-healthy-eating-plate/

Znano je, da so prebivalci obmorskih, mediteranskih krajev, vitkejše postave, imajo boljšo prebavo, manj odvečne maščobe in nezdravega holesterola. Razlog za to ni le v tem, da so ti prebivalci bolj telesno aktivni (plavanje in ostale vodne aktivnosti), pač pa je razlog tudi njihova prehranska piramida.

Ponavadi boste prehransko piramido našli predstavljeno kot trikotnik, pri katerem se na njegovem spodnjem delu nahajajo vse tiste jedi, ki jih lahko uživate:

 • pogosteje
 • ter v večjih količinah

Bolj proti vrhu, ko zasledujete trikotnik:

 • v manjših količinah
 • in manj pogosto

jih je priporočeno uživati.

Naj naštejem le nekaj najbolj priljubljenih in poznanih prehranskih piramid (opis vsake posamezne vam bom predstavila v naslednjih dneh):

Kljub dejstvu, da so zgornje piramide zelo pogosto uporabljane pri ljudeh, pa zanemarjajo pomembno dejstvo!

 • To je, da je potrebno pri prehrani, ki se bo znašla na vašem krožniku, poleg pravilne količine ter pogostosti zaužitja sestavin oz. določene hrane, upoštevati tudi pravilno razmerje zaužitih maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin.

Vaš vsakdanji jedilnik bi moral biti tako sestavljen pretežno iz:

 • minimalno polovice zelenjave in sadja
 • malce več kot četrtine žitaric
 • nekaj manj kot četrtine proteinov
 • ter v najmanjši količini mlečnih izdelkov

Oglejte si še:

 • Mediteranska dieta – oglejte si, katera hrana je vsebovana v mediteranski prehranski piramidi
 • Paleo dieta – oglejte si, s pomočjo katere hrane se boste znebili odvečnih kilogramov in maščobe, hkrati pa imeli veliko moči za opravljanje najtežjih del in zmanjšali možnost za nastanek koronarnih in avtoimunih bolezni, tudi raka in sladkorne bolezni

In katera prehranska piramida je vaša najljubša? Če jo že imate izbrano in ste zaradi prehranjevanja po njej uspeli izboljšati svoje počutje oz. zdravje ali celo odpraviti kakšen kilogram, bomo zelo veseli, če nam jo zaupate na info@zdrava-prehrana.info in jo podelite z bralci te spletne strani. Lahko nam zaupate tudi vašo življenjsko zgodbo – morda bo v pomoč tudi kakšnemu bralcu oz. obiskovalcu te spletne strani.

 • Če imate dejavnost, v okviru katere organizirate tečaje, delavnice ali pa ponujate izdelke in storitve, ki so povezani z bolj zdravim načinom življenja, prehranjevanja in nege telesa ter duha, in bi jih želeli predstaviti ali ponuditi obiskovalcem te spletne strani, ki ima že preko 11.000 unikatnih obiskovalcev mesečno, nam pišite na info@zdrava-prehrana.info in dogovorili se bomo za sodelovanje.

Deli s prijatelji/Share

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana