Mediteranska dieta za vitkejšo postavo

Mediteranska dieta

Na sliki je predstavljena Mediteranska prehranska piramida, ki vključuje veliko sadja, zelenjave ter morskih jedi, na katerih tudi temelji. Priporoča pa tudi kakšen kozarček rdečega vina po kosilu 🙂

Mediteranska dieta – Zdrava prehrana – Zdrava dieta

 

Ste se kdaj vprašali, zakaj so nekateri ljudje vitki, ne da bi se posebej trudili za to s kakšno obliko rekreacije? In zakaj ljudje, ki živijo v mediteranskih krajih, po večini nimajo težav s celulitom, odvečno maščobo ter odvečnimi kilogrami?

Mediteranska dieta je tisti ključ do lepše postave, ki ga lahko uporabite tudi sami.

Večina ljudi, ki živijo ob Mediteranskem morju, pri svoji prehrani upošteva mediteransko prehransko piramido in se dnevno rekreirajo s plavanjem ali kakšnim drugim vodnim športom.

Mediteranska dieta je tako ena najbolj priljubljenih diet na celem svetu, saj vključuje okusno, zdravju prijazno in hitro pripravljivo hrano. Ta hrana je bogata z Omega 3 maščobnimi kislinami in vključuje le zdravju prijazen holesterol ter maščobe, temelji pa na morski hrani, zelenjavi ter sadju.

Mediteranska dieta vas bo navdušila tudi, če imate pri kosilu ali po njem radi kakšen kozarec dobrega, rdečega vina, npr. Merlot, Modro Frankinjo ali Metliško Črnino, saj se na seznamu hrane mnogokrat prav v mediteranski prehranski piramidi znajde rdeče vino, ki krepi telo in je bogato z vitamini ter rudninami, kot je železo.

Pa si poglejmo, katero hrano, v kolikšnih količinah, kako pogosto ter v kakšnem razmerju, nam narekuje mediteranska dieta:

  • Kruh, žitarice, zelenjava, stročnice, olivno olje, semena, začimbe, zelišče ter oreščki naj bodo na vašem krožniku dnevno in naj zasedajo polovico vašega krožnika. Nazdravite lahko tudi s kakšnim kozarcem rdečega vina.
  • Grah, stročnice, fižol in oreščke uživajte na tedenski do dnevni ravni oz. v zmernih količinah.
  • Ribe ter morske sadeže lahko uživate na tedenski ravni, v zmernih količinah.
  • Tudi jajca, perutnino, sir in jogurt lahko uživate tedensko, vendar v dokaj zmernih količinah.
  • Rdečega mesa mediteranska dieta skorajda ne priporoča, če pa se mu že ne morete upreti, ga uživajte raje na mesečni ravni, saj rdeče meso sodi med težje prebavljivo hrano. Zato se tudi nahaja čisto na vrhu mediteranske prehranske piramide. Enako velja tudi za slaščice.

Oglejte si še:

  • Paleo dieta – oglejte si, katero hrano so uživali naši predniki, ki niso poznali koronarnih in avtoimunih bolezni, niti raka ter diabetesa
  • Prehranska piramida – oglejte si, katere so najbolj priljubljene in poznane prehranske piramide
  • Se tudi sami prehranjujete po mediteranski dieti? Ali pa morda prisegate na kakšno drugo? Vam je kakšna dieta oz. prehranska piramida spremenila življenje? Zaupajte nam svoj recept za bolj zdravo življenje ali pa svojo življenjsko zgodbo in z veseljem jo bomo podelili z obiskovalci spletne strani Zdrava prehrana. Pišite nam na info@zdrava-prehrana.info in z veseljem bomo objavili vaše izkušnje.
  • Če pa imate kakšen izdelek ali storitev, ki bi ga radi predstavili na teh straneh, ki imajo mesečno že preko 10.000 unikatnih obiskovalcev, nam prav tako pišite na info@zdrava-prehrana.info in dogovorili se bomo za sodelovanje.

Deli s prijatelji/Share

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana