Slabokrvnost in vzroki zanjo

Slabokrvnost, vzroki zanjo in odprava

Slabokrvnost prizadene kar eno tretjino ljudi, najpogosteje ženske v rodni dobi, otroke ter nosečnice.

Slabokrvnost je bolezen sodobnega časa, saj je slabokrvna kar ena tretjina prebivalstva. Slabokrvnost oz. anemija pomeni pomanjkanje hemoglobina v eritrocitih.

V večini primerov prizadene žensko populacijo, predvsem v rodni dobi, ko te z mesečnimi krvavitvami izgubljajo železo, pa tudi odraščajoče otroke in nosečnice – slabokrvnost te prizadane kar v 51% primerih. Prav zato bi zdrava prehrana žensk morala biti polnovredna in bogata z železom.

Slabokrvnost pa ne pomeni le izgube oz. pomanjkanje železa, pač pa tudi pomanjkanje mikrohranil v naši prehrani. Poleg samega železa, tudi pomanjkanje vitamina C ter B, ki sta pomembna za absorbcijo železa, prispevata k slabokrvnosti. Zdrava prehrana vseh, ki jih je prizadela slabokrvnost, bi tako morala vsebovati izdatnejše količine tudi teh vitaminov.

  • Ali veste, kje vse se v telesu človeka nahaja železo?

Najdemo ga v vranici, kostnem mozgu, jetrih ter v sluznici črevesa

  • Slabokrvnost in njeni vzroki
  • najpogostejši vzrok slabokrvnosti je pomanjkanje železa ter ostalih pomembnih snovi, ki sodelujejo pri absorbciji železa in prehrane v telo
  • nepopolna absorbcija železa, kljub temu, da je naša prehrana polnovredna in bogata z železom – po operacijah prebavil, malabsorpcijski sindrom
  • slabokrvnost je lahko tudi posledica peptične razjede
  • povečana izguba krvi v rodnem obdobju ali zaradi poškodb telesa ter vitalnih organov
  • gastritis zaradi alkohola, glukokortikoidov ter zdravil – če zaužijete 900 mg aspirina na dan, izgubite 10 ml krvi
  • rak črevesa
  • Vas zanima, kakšni so znaki za slabokrvnost oziroma kako jo prepoznamo?

Slabokrvnost povezujemo s splošnimi znaki, kot so bledica kože, utrujenost, zaspanost, sopenje, izpadanje las, tudi zmanjšanje imunske odpornosti, udrti ter krhki nohti prav tako nakazujejo na pomanjkanje železa v krvi, krvavitve mrežnice.

Težko dihanje, razbijanje srca ter šum na srcu, dostikrat tudi bolečine v prsih, so prav tako lahko znak slabokrvnosti.

Če imate pogoste glavobole, vrtoglavice, krče v mišicah, zmanjšano delovno zmogljivost, koncentracijo ter izgubo apetita, ki se ji pridružijo še razjede v ustnih kotičkih, slabost, zaprtje in vetrovi, prav tako lahko pomislimo na slabokrvnost, ki je lahko prisotna tudi zato, ker naša zdrava prehrana ne vsebuje dovolj železa.

Slabokrvnost prepoznamo tudi po motnjah menstrualnega ciklusa, izgubi libida, po zmanjšani impotenci, amenoreji, menoragiji, pridružijo se ji lahko še motnja delovanja ščitnice, šumenje v ušesih, mravljinčenje v rokah in nogah ter hladni prsti na rokah in nogah.

Seveda pa je lahko vsak od teh znakov, še posebej, če ga opazujemo posamezno in mu niso pridruženi še ostali znaki, tudi posledica česa drugega, ne le slabokrvnosti.

Deli s prijatelji/Share

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana