Kako izdelamo naravni antibakterijski sprej in gel za roke?

Kako izdelamo naravni antibakterijski ge za roke

Ste v teh dneh, ko nas iz vseh strani mediji in ljudjje zasipavajo z informacijami o koronavirusu SARS-CoV-2 ter boleznijo COVID-19, ki jo ta povzroča, tudi sami v trgovinah iskali antibakterijski sprej ali gel za roke, ter morda celo ugotovili, da so vse zaloge pošle? Prejšnji teden, ko sem si v eni izmed trgovskih verig želela kupiti antibakterijski gel oz. sprej za roke, sem tudi sama naletela na to težavo. A vsaka težava kliče po rešitvi, zato sem v tem času, ko mi omenjeni trgovec ni mogel zagotoviti dobavo spreja oz. gela v doglednem času, odločila, da si naravni antibakterijski sprej ali gel za roke izdelam kar sama. Navsezadnje je receptur za antibakterijske sprej za roke na spletu precej, poiskati je potrebno takega, ki ne bo le poskrbel za antibakterijsko in antiseptično zaščito, pač pa bo naše roke tudi navlažil in nahranil. Omenjeni spreji lahko namreč kaj hitro izušijo kožo naših rok, ki pa je v času po zimskih mesecih zaradi mraza še bolj občutljiva, suha in razpokana. Posebej pazljivi morajo biti pred uporabo tovrstnih sprejev tudi ljudje, ki se spopadajo s težavami, kot so atopični dermatitis, luskavico ter drugimi kožnimi boleznimi. Za take ljudi je priporočljivo, da se pred uporabo vsakršnega spreja posvetujejo tudi s svojim izbranim lečečim zdravnikom.

 • Kako si torej pripravimo domač in naravni antibakterijski sprej za roke? Recept za izdelavo antibakterijskega gela za roke je predstavljen spodaj, pod tem receptom

Sestavine, ki jih bomo potrebovali za pripravo, lahko večinoma najdemo že v najbližji bolje založeni prodajalni z naravno kozmetiko, pripravki ali prehrano, pa tudi v lekarni.

Za njegovo pripravo boste potrebovali:

 • alkohol cca 96% (zaželeno je, da se uporablja alkohol, ki ima višji % od 90%, primeren je npr. etanol – 96%)
 • rastlinski glicerol 5%
 • aloe vera sok 14,5% (ne gel) (deluje protivnetno, vlaži kožo, deluje regenerativno)
 • paličico za mešanje
 • eterična olja (ta delujejo antiseptično, protivnetno, antibakterijsko in tudi protivirusno), uporabite sivkino, limonino ali kamilično olje, lahko tudi olje čajevca
 • čisti steklen kozarček, steklenička ali skodelica za mešanje

Priprava:

V stekleno posodico nakapajte eterična olja (pred tem preverite, da niste slučajno na kakšno izmed njih alergični) ter dodajte etanol in jih dobro premešajte. V ločeni, novi posodici, zamešajte skupaj glicerol ter aloe vera sok. Nato vse sestavine iz obeh čaš združite in dobro premešajte ter jih nalijte v stekleničke s pršilko. Pomembno je, da je delež alkohola dovolj velik, da bo uspešen v boju proti koronavirusu, zato nikar ne kupujte akohola z manjšim deležem. Pri dodajanju eteričnih oolj je pomembno, da veste, da je tisti glavni “borec” proti koronavirusu alkohol in da to, da dodate več kapljic olja, ne bo pomagalo pri bolj učinkovitem antibakterijskem gelu.

Kako uporabljamo antibakterijski sprej za roke?

Pred uporabo moramo venomer stekleničkko najprej pretresti, da se vse sestavine med seboj pred nanosom oz. pršenjem še nekrat lepo premešajo med seboj. Nato z razpršilcem poškropimo roke in antibakterijski sprej za roke vtiramo v roke tako, da ne pozabimo na hrbtišča rok, na predele med prsti ter za nohti, pomembno so tudi same dlani. Pustite, da se sprej popolnoma vpije v kožo in se na rokah posuši. Uporabite ga večkrat, predvsem takrat, ko vam na voljo nista voda in milo, ki sicer ob pravilnem umivanju rok vsaj 30 sekund, pobijeta koronavirus.

Pa še en recept za izdelavo preprostega razkužila z alkoholom, ki vsebuje tudi aloe vera gel, pri čemer boste potrebovali:

 • 1 dcl medicinskega alkohola (tudi ta naj ima visok delež alkohola – nad 90%)
 • 10 kapljic olja čajevca
 • 10 kapljic cimeta
 • 1oo g. aloe vera gela (ne soka)
 • destilirana voda (v kolikor bi bilo razkužilo pregosto)
 • steklene čašice za pripravo in mešanje sestavin
 • paličico za mešanje sestavin

Priprava antibakterijskega gela za roke:

V ločeni stekleni posodici zamešajte eterična olja in alkohol. Nato dodajte aloe vera gel, dobro premešajte sestavine ter po občutku dodajte še destilirano vodo in vse skupaj dobro premešajte. Tako nastali antibakterijski gel za roke prelijte v stekleničke z dozirnikom, pred uporabo pa stekleničko dobro pretresite.

 • Vam je bil prispevek Kako izdelamo antibakterijski sprej in gel za roke všeč? Podelite ga še s svojimi prijatelji. Imate tudi sami kakšen okusen in zdravju prijazen recept za pripravo dobre jedi ali česa drugega, kar bi želeli podeliti z bralci te spletne strani? Ali pa imate kakšno vprašanje oz. komentar? Vašega sporočila bomo veseli na info@zdrava-prehrana.info. Recept bomo z veseljem objavili na spletni strani Zdrava prehrana in na Facebook strani.

Deli s prijatelji/Share

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana