Žerbo kocke oz. šnite za sladokusce

Žerbo kocke - šnite

Žerbo kocke ali šnite, kot jim pogovorno radi pravimo, so čudovita čokoladno-orehova sladica, katere okus bo na vaših brbončicah ostal še dolgo za tem, ko se jih bo dotaknil. Vir slike: www.tortalina.com

Žerbo kocke oz. šnite – Recepti za sladice – Recepti – Zdrava prehrana

Kdo še ni slišal za omamno dobre, slastne in dišeče žerbo kocke oz. šnite? Ta sladica, ki ima poreklo iz Budimpešte in je zelo poznana tudi v krajih bratov naše bivše domovine, je naravnost izjemna, saj v vaših ustih pričara simfonijo čokoladno sadnih užitkov in zaradi kompleksnosti okusov sestavin združuje vse dobre lastnosti torte in peciva.

Sama sem za žerbo kocke oz. šnite prvič slišala pred 4 leti, ko me je z njimi postregla prijateljičina mama. Od takrat naprej sem dobesedno zaljubljena v to sladico, ki vedno v polnosti prepriča moje brbončice.

Na spletu krožijo števlni recepti za pripravo te balkanske sladice, jaz pa vam bom zaupala recept za sladico, kakršnega poznam sama, saj je ta preverjen in vam bodo žerbo šnite zagotovo po njem odlično uspele.

Za pripravo žerbo kock si najprej pripravite naslednje sestavine:

Za testo:

 • 1/2 kg moke za valjano oz. kvašeno testo
 • 2 jajci
 • 20 dag masti, masla ali margarine (priporočam, da uporabite kakavovo ali palmino maslo, lahko tudi kokosovo, ki so telesu bolj prijazna)
 • 2 dag kvasa
 • 1-2 dcl toplega mleka

Za nadev:

 • 5 žlic marelične marmelade
 • 25 dag zmletih orehov
 • 25 dag sladkorja (tega za žerbo kocke raje zamenjajet z melaso ali agavinim sirupom, ki sta zdravju bolj prijazna)

Pomembno! Sestavine za namaz razdelite na 4 oz. 5  enakih delov (odvisno od tega, če boste uporabili čokoladni preliv ali ne).

Za preliv:

 • 20 dag jedilne čokolade (najboljša bo temna čokolada, s čim več kakavovega deleža)
 • 2 dcl kisle smetane
 • 3 žlice medu
 • 10-15 dag kakavovega masla, ki je zdravju prijazen

Žerbo šnite vam bodo najboljše uspele po tem postopku:

1. V lončku stopite kvas, 2 žlički sladkorja ter 2 dcl mleka ter pustite, da kvas vzhaja 10 minut.

2. Kvas zlijte v večjo posodo, dodajte jajca ter med mešanjem dodajte še mast ter moko. Testo mešajte oz. gnetite z roko, lahko pa uporabite za mešanje tudi mešalnik z vijačnimi nastavki. Testo bo po strukturi takšno, da se vam ne bo lepilo na roke.

3. Nato testo razdelite na 5 enakih delov in oblikujte iz njih kepice.

4. Vzemite prvo kepico testa za žerbo kocke oz. šnite, jo z valjarjem razvaljajte na nekaj mm debelo plast, veliko kot je površina pekača ter prvo plast položite v pekač (pred tem ga obložite s peki papirjem ali pa premažite z nekaj kapljicami olja ter posujte z nekaj moke).

5. Nato prvo plast testa na tanko premažite najprej z marmelado, nato jo posipajte s sladkorjem oz. kapljicami agavinega sirupa oz. melase ter površino posipajte še z zmletimi orehi.

6. Razvaljajte drugo kepico testa ter testo položite na prvo plast testa z nadevom. Znova drugo testo premažite z nadevom (marmelada, sladkor, orehi). Nadev lahko enakomerno razporedite po površini testa tudi z jedilnim nožem ali žlico. Postopek polaganja testa in mazanja oz. posipanja z nadevom ponavljajte, dokler na nadev ne položite zadnje, pete razvaljane plasti testa.

7. Če se boste oločili, da žerbo kocke oz. šnite, ko bodo pečene, prelijete še s čokoladnim prelivom, vam na zadnjo plast testa ni potrebno mazati nadeva, v nasprotnem primeru pa si že predhodno nadev razdelite na 5 enakomernih delov in tudi na zadnjo plast testa nanesite nadev.

8. Nato pekač s testom in nadevom pokrijte s čisto in suho kuhinjsko krpo in pustite vzhajati 40 minut. Med tem časom segrejte pečico na 180°C.

9. Pekač položite v pečico in pecite žerbo šnite 40 minut.

10. Ko bo vaša sladica pečena, jo vzemite iz pekača, ohladite in šele nato prelijte s čokoladnim prelivom – naredite ga tako, da nad paro stopite čokolado in kakavovo maslo ter zgornjo plast testa najprej premažete z mešanico kisle smetane ter medu ter čisto na koncu enakomerno celotno površino prelijete še s čokoladnim prelivom.

Tako, vaš kolač je sedaj pripravljen, pekač postavite za kakšno urico ali dve v hladilnik ali v klet, da se čokolada na vrhu žerbo kock strdi, nato pa ga razrežite na rezine oz. kocke – od tod tudi izraz žerbo kocke oz. šnite.

Verjemite mi, ta sladica vas bo pustila z množico prijetnih občutkov, vonjav, slik in vsega najlepšega, z njo pa boste očarali še tako zahtevne ali pomembne goste.

Dober tek in na zdravje s kozarčkom pol suhega, sladkega vina, kot je Muškat.

Oglejte si še:

 • Vam je bil ta članek z receptom za okusno sladico všeč? Podelite ga s svojimi prijatelji. Če imate tudi sami spravljen kakšen odličen recept, ki ga bi radi podelili z obiskovalci strain Zdrava prehrana, nam ga pošljite na info@zdrava-prehrana.info in z veseljem ga bomo objavili ter zraven pripisali vaše ime in priimek.

Deli s prijatelji/Share

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana