Šato iz vina

Šato iz vina

Ste že kdaj poizkusili šato iz vina? Šato lahko jeste kot samostojno jed oz. okrepčilni napitek ali pa ga dodate kot sočen dodatek k sladicam. Izgleda kot vinska pena, s katero polijete po kosu peciva oz. ga zajemate iz kozarca za aperitive ali iz skodelice, iz katere ponavadi pijete čaj. Šato lahko pripravite iz vina različnih vrst – rdečega ali belega, a najboljši okus bo imel ta, ki ga boste pripravili iz belega vina. Je popolnoma enostaven za izdelavo, potrebovali boste le kakovostno vino, eno jajce ter sladkor, preostalo pa bo naredila vaša domišljija.

  • Šato iz vina – recept

Pripravite si naslednje sestavine (za 2 osebi):

  • 1 jajce
  • 2-3 dcl vina
  • 1 žličko sladkorja (rjavega trsnega)
  • skodelici ali kozarca za aperitive
  • mešalnik oz. električni stepalnik
  • Postopek priprave šatoja iz vina:

Pripravite si večjo posodo, v katero nalijte nekaj vode. V to posodo postavite manjšo posodo (cca 1 l) in vanjo ubijte 1 celo jajce, dodajte 1 žličko sladkorja ter vlijte vino. Večjo posodo, v kateri je manjša s sestavinami, pristavite na ogenj ter pričnite stepati oz mešati sestavine nad paro. To počnite toliko časa, dokler se vse sestavine ne bodo spremenile v peno – na dnu tekočina oz. vino ne smeta ostati.

Ko bodo vse sestaivne za šato iz vina spenjene, peno prelijte v kozarca os skodelici, lahko pa ga polijete tudi čez kakšno sladico, npr. biskvit ali palačinke. Tak obodo slednje še bolj okusne. Če boste šato iz vina prelili v kozarce, boste čez nekaj časa, ko se bo pena malce posedla, na dnu videli tekočino. Ta napitek ne vsebuje veliko alkohola, saj se ga med izdelavo veliko pokuha oz. prevre, vseeno pa zaradi previdnosti ne seidte za volan, ko ga boste popili. Še opozorilo: Prekomirno pitje škoduje vašemu zdravju ter ogroža vaše ter življenja drugih, zato s pitjem previdno! Zmerno uživanje, 1 dcl pri jedi ali večerji, pa ne bo pustilo večjih posledic, le kak nasmešek več 🙂

Oglejte si še:

  • Vam je bil prispevek Šato iz vina všeč? Podelite recept še s svojimi prijatelji. Če pa imate tudi sami kakšen okusen in zdravju prijazen recept za pripravo dobre jedi, ki ga želite podeliti z bralci te spletne strani ali pa kakšno kakšno vprašanje oz. komentar, bomo vašega sporočila veseli na info@zdrava-prehrana.info. Recept bomo z veseljem objavili na spletni strani Zdrava prehrana in na Facebook strani ter vas podpisali kot avtorja članka.
  • Imate storitve ter izdelke ali pa ponujate izobraževanja, ki so namenjeni skrbi za telo ter bolj zdravemu načinu prehranjevanja in bivanja ter bi radi na spletni strani Zdrava prehrana, ki ima že preko 10.000 unikatnih obiskovalcev mesečno, objavili vabilo za kakšen tečaj, delavnico ali izobraževanje s področja bolj zdravega načina življenja? Pišite nam na info@zdrava-prehrana.info in dogovorili se bomo za sodelovanje.

Deli s prijatelji/Share

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana