Pirini medenjaki z medom in čokolado

Pirini medenjaki z medom in čokolado

Zagotovo že veste, da ima sladkor vsaj 58 škodljivih posledic za človeški organizem, med katerimi so tudi naslednje: sladkor lahko povzroči zakisanost telesa, poveča tesnobo, težave s koncentracijo, lahko poškoduje ledvica, povzroča razdražljivost pri otrocih in motnje koncentracije. Sladkor tudi zviša nivo glukoze v krvi, vpliva na vsrkavanje kalcija in magnezija, lahko oslabi vid in še in še bi lahko naštevali. Prav zato smo se odločili, da po večini na tej strani ne bomo objavljali receptov, ki vsebujejo sladkor, pač pa ga bomo raje nadomestili z agavinim sirupom, medom, ali javorjevim sirupom. Tudi današnji recept je tak.

Pirini medenjaki z medom in čokolado vas bodo navdušili, ker ima pira sladkast okus po oreščkih in je tudi sicer bolj kakovostna od npr. pšenice, hkrati pa je zdravju precej bolj prijazna od pšenice. Sicer tudi pira vsebuje gluten in morajo, kot pri večini žit, pri njenem uživanju biti pozorni predvsem vsi, ki so alergični na gluten oz. imajo celiakijo. Vsi ostali pa boste zagotovo z veseljem zagrizli v slastne pirine medenjake z medom in čokolado, h katerim smo primešali še zmlete indijske oreščke.

 • Pirini medenjaki z medom in čokolado – recept

Pripravite si naslednje sestavine:

  • pirina moka – 3-4- jogurtove lončke (1 lonček= 250 g jogurta)
  • 2 jajci
  • 100 g kakavovega masla (ali olivno olje)
  • polovica vrečke
  • 10 g praška vinskega kamna (nadomestil bo pecilni prašek)
  • 6-7 žlic gozdnega medu
  • polovica jogurtovega lončka zmletih indijskih oreščkov ali lešnikov
  • med in čokolada (prava, temna, brez sladkorja) za polnjenje luknjic v pirinih piškotih
  • na željo lahko uporabite tudi ovsene kosmiče (pol lončka)
 • Postopek priprave pirinih medenjakov z medom in čokolado:
Pirini medenjaki z medom in čokolado

Pirini medenjaki z luknjicami, pripravljenimi, da jih napolnite z medom in čokolado.

1. V plastični skledi z mešalnikom penasto umešajte jajca, stopljeno maslo (kakavovo maslo stopite nad paro) in med, primešajte še pirino moko in prašek vinskega kamna. Zmesi dodajte še zmlete indijske oreščke ali lešnike. Na željo lahko dodate tudi 2-3-žlice vode ali riževega mleka, v kolikor se vam bo zdela masa premalo gosta. Če želite, lahko dodate tudi  zmlete ali cele ovsene kosmiče. Ti bodo vpili odvečno tekočino.

3. Ko bo zmes za pirine medenjake z medom in čokolado pripravljena, jo pustite počivati hladilniku za cca. 0,5 – 1 uro. Nato iz mase, ki se bo precej zgostila (težko se bo mešala), med dlanmi oblikujte drobne kroglice, v katere s konico kuhalnice naredite vdolbinice za med in čokolado.

Pirini medenjaki z medom in čokolado

Pirini medenjaki z medom in čokolado

4. Kroglice testa za pirine medenjake položite na peki papir v pladnju za pečenje. Vdolbinice medenjakov napolnite z marmelado in stopljeno čokolado (stopite jo nad paro). Pazite, da vdolbinic ne boste preveč napolnili, saj bo pri peki čokolada pričela teči iz njih. Medenjake lahko tudi poljubno okrasite – z zobotrebcem naredite luknjice, zarezice, vzorčke.

5. Medenjake pecite cca 15-20 min na 180°C. Med peko bo med pronical v medenjake, tako med ne bo viden, ko boste medenjake vzeli iz pečice, čokolada pa bo precej potemnela.

Tako, vaši pirini medenjaki z medom in čokolado so pečeni, počakajte še, da se ohladijo in malce strdijo in že jih lahko posrežete. Naj vam lepo zadiši iz pečice! 🙂

 • Oglejte si še:
 • Vam je bil prispevek Pirini medenjaki z medom in čokolado všeč? Podelite ga še s svojimi prijatelji. Imate tudi sami kakšen okusen in zdravju prijazen recept za pripravo dobre jedi, ki ga želite podeliti z bralci te spletne strani? Ali pa imate kakšno vprašanje oz. komentar? Vašega sporočila bomo veseli na info@zdrava-prehrana.info. Recept bomo z veseljem objavili na spletni strani Zdrava prehrana in na Facebook strani ter vas podpisali kot avtorja članka.
 • Imate storitve ter izdelke ali pa ponujate izobraževanja, ki so namenjeni skrbi za telo ter bolj zdravemu načinu prehranjevanja in bivanja ter bi radi na spletni strani Zdrava prehrana, ki ima že preko 10.000 unikatnih obiskovalcev mesečno, objavili vabilo za kakšen tečaj, delavnico ali izobraževanje s področja bolj zdravega načina življenja? Pišite nam na info@zdrava-prehrana.info in dogovorili se bomo za sodelovanje.

Deli s prijatelji/Share

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company

Recepti | Zdrava prehrana